Okullardaki matematik dersinden türev ve integral konularının eğitim programından çıkarılacağı söylentileri ayyuka çıkmış vaziyette. Gelen tepkileri Milli Eğitim Bakanı "seyreltmeler olacak" şeklinde yanıtlıyor.

Aslında matematik hiç okutulmamalı. Zira okuyup ta kullanmaya kalkışanların kafaları karışıyor.

Seçmen sayılarındaki artış azalış haberleri ilgimi çekti, incelemeye çalıştım. Seçmen sayıları değişiklikleri benim kafamı karıştırmış vaziyette. Niye karıştığını sizle paylaşayım, belki sizler bu karışıklığı giderirsiniz.

Önce incelediğim rakamları nereden aldığımı anlatayım. Bir önceki yerel seçim 2019 yılının Mart ayı sonunda yapılmıştı. Buna en yakın açıklanan nüfus verilerimizse 2018 yılı sonu rakamları. 2024 seçimi de Mart ayı sonunda olacağına göre 2023 sonu nüfus rakamlarını kullanabiliriz. Seçmen sayıları da YSK' da var.

Kanunlarımızdaki seçmen tanımında bir değişiklik olmadığına göre seçmen sayısının nüfusa oranının yaklaşık aynı seviyede olması gerekmez mi? Aradan geçen beş yıllık sürede büyük bir değişiklik olmaması lazım.

2019 seçimlerinde Türkiye genelinde oy kullanacak seçmen sayısı 2018 yılı sonu nüfusunun % 69,6’sıyken, 2024 seçimlerinde %67,7’ye düşmüş. 2019 seçimlerinde İstanbul'da bu oran % 70,1’iyken, 2024 seçimlerinde % 72,3’e yükselmiş.

Örnek amaçlı bir ilçeye de baktım. İzmir'in Urla ilçesinde ise geçen seçime göre seçmenin nüfusa oranı kabul edilebilir bir aralıkta Türkiye ortalamasından daha az, sadece % 0,6 azalmış.  

Seçmenin nüfusa oranı (%)

 

2019

2024

Fark

TÜRKİYE

69,6

67,7

-1,9

İSTANBUL

70,1

72,3

2,2

 

Türkiye'de son iki yerel seçim arasında seçmenin nüfusa oranı % 1,9 azalırken, İstanbul'da % 2,2 artmış.

Bir ülkede seçmenlerin nüfusa oranı nasıl düşer? 18 yaşından küçüklerin nüfus içinde oranı artarsa düşer, öyle değil mi? TUİK verilerine baktığımızda ülkemizde son beş yılda doğum oranlarının bunu açıklayacak nitelikte olmadığı görülüyor. Ölüm istatistiklerini gizledikleri için ölümler içinde 18 yaşından büyük ölümlerinin çoğalıp çoğalmadığını bilemiyoruz. Zaten bütün bunları bilip ülke için düşüşü açıklayabilsek bile aynı düşüşün nüfusun neredeyse beşte birini oluşturan İstanbul'da da geçerli olması gerekmez mi? Yoksa İstanbul Türkiye'de değil de, Patagonya'da mı?

Matematik bilince insan düşünüyor haliyle. Ülke genelinde seçmenin nüfusa oranı azalırken, İstanbul'da nasıl artıyor?

Mart ayı sonunda yapılacak seçimde oy kullanacak seçmen sayısı mı hatalı yoksa ülkemizin nüfusu mu hatalı çözemiyorum.

Hadi, iktidarı anlıyorum. Matematikle işleri yok. Çünkü işlerine gelmiyor.

İyi de, muhalefetinde mi matematikle işi yok. Bu basit soruları onların irdeleyip yanıtlarını Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile YSK'dan sorması gerekmez mi? Her seçim öncesi kendi içlerinde "aday kim olsun" kavgası yapmaktan matematik kullanmaya vakit bulamıyor muhalefet.

Madem kullanmayı istemiyorlar, oldu olacak seyreltmek yerine el birliğiyle toptan yasaklasınlar matematiği. Hep birlikte kurtulalım düşünmekten...

13 Mart 2024 - M. Şevket Atalay