Yaptığı köprülerle övünen AKP, bu gidişle yıkılan köprüleriyle anılacak.

Ayvalık ve Cunda adası sadece ülkemizde değil dünyada da bilinen gezi rotalarından. Ayvalık Körfezi’ni çevreleyen adalardan Lale Adası ise Ayvalık ile Cunda adası tam arasında.

İşte, adı pek bilinmeyen bu Lale Adası yakın zamanda meşhur olabilir.

Lale Adası’nı Cunda Adası’na bağlayan köprü, Türkiye'nin ilk boğaz köprüsüdür. 1964 yılında tamamlanan 100 metre uzunluğundaki bu köprü iki dar şeritli. Lale Adası ile Ayvalık arasında sığ denizin doldurulmasıyla yapılan yol, körfezin kirliliğini azaltmak amacıyla 2016 yılında kaldırılıp yerine üç şeritli bir köprü yapıldı ancak şeritlerden biri balık tutanlar araba park etmesin diye plastik bariyerlerle trafiğe kapatıldı. Projesinde olan bisiklet yolu ise hiç yapılmadı. 2017 yılında hizmete alınan köprü yapıldığından beri cami avlusuna bırakılmış durumda. CHP tarafından yönetilen Ayvalık ilçesindeki köprüyü AKP'li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yaptı zira Büyükşehir Kanunu gereği ilçe belediyelerinin köprü yapacak ne yetkisi var ne de parası.

Köprü yapıldı yapılmasına da ilçe belediyesi muhalefet partisinde olunca iktidar partili Büyükşehir tarafından ilçeye bir türlü devredilmedi. Köprünün giriş ve çıkışındaki yollar ve çevresi CHP'li ilçe belediyesinin sorumluluğunda, yapılan köprü ise AKP'li Büyükşehir'de. Hal böyle olunca, köprü tam anlamıyla ortada kalmış vaziyette. Büyükşehirin umrunda değil, ilçe belediyesinin sorumluluğunda değil. Bu yüzden açılalı altı yıl olmasına rağmen çevre düzenlemesi yapılamadı. Giriş çıkışındaki aydınlatma direkleri eksik, hatta olanlardan yıkılanları bile var. Kabloları açıkta duruyor. Biri çarpılırsa sorumlusu kim olacak belli değil.

Siyasi çekişme nedeniyle kaderine terk edilmiş bu köprü bakımsızlıktan ortadan ayrılmaya başladı. Köprünün üstünde Lale Adası tarafında boydan boya 10-15 santim eninde, 1-2 santim derinliğinde oluşan çökme açık gözle dahi görüldüğü gibi arabayla geçerken de hissedilir halde.

Balıkesir Valiliği ise bildirilmesine rağmen köprüyle ilgilenmek yerine her nedense Lale Adası’ndaki Uygulama Oteli’ne dere yatağını doldurup arazi ve plaj eklemenin derdinde. Üç senedir Valilik bütçesinden her yıl yeniden yıkıp yeniden yaparak bahçe ve plaj eklemeyi nihayet bu yıl tamamladılar. Eski dere yatağında şimdi amfi tiyatro var. Siz hiç Milli Eğitim’e bağlı Turizm Lisesi bünyesinde olan uygulama otellerinden beş yıldızlı standardına İl Valilik bütçesinden getirilen başka birini biliyor musunuz? Okullarda tuvalet temizlik malzemelerinin paralarını bile velilerden toplayan devlet, her nedense turizm lisesi bünyesinde öğrencilerin eğitim alması için yapılmış olan oteli, devletin cebinden büyütüyor da büyütüyor. Söylentilere göre otele ve arazisine göz dikmiş birilerine özelleştirme adı altında satılacakmış. Ne olacak ki yirmi bir yıldır işleri bu, oteli satarlar okulu da kapatıverirler.

Lale Adası küçük ama dertleri büyük. İki ucu pis değnek değilse de, iki ucundaki köprüler elle tutulur gibi değil. 1964 yılında yapılan köprü 2012 yılında bilirkişilerce yapılan incelemelere göre yıkıldı yıkılacak. 2017 yılında yapılan köprü ise ilgisizlikten yıkılacak bu gidişle.

Bakalım önce hangisi yıkılıp Lale Adası’nı meşhur edecek?..

06.09.2023 - M. Şevket Atalay