Güven telkin etmek isteyen satıcılar özellikle nakliye ile uğraşanlar reklamlarında "zamanında" vurgusunu kullanırlar. İnternet siparişlerinde de böyledir. Aldığınız ürünün söylenen zamanda gelmesini istersiniz.

Sadece ticarette değildir beklentimiz. Yaşamın her alanında yapılması gerekenlerin belirlenen vakitte yapılması önemlidir.

Bir önceki "Tarih Belirler" başlıklı makalemde iktidarın "Ekrem İmamoğlu Kararı" ile gündemi belirlediğini ve muhalefeti erken seçime sıkıştırmak için pazarlık hamlesi yaptığını belirtmiştim.

Görülen o ki muhalefet hala gündemi belirleme konusunda iktidarın çok gerisinde. Hamle üstünlüğü iktidarda devam ettiği için de muhalefet savunma pozisyonunu değiştiremiyor.

Hamle yapma konusunda biraz beceri gösterip kafa yorsalar, gündemi belirledikleri gibi iktidarı savunma pozisyonuna itecekler.

Altılı masa ilk toplantısında seçimin vaktinde yapılmasını istediklerini bundan sonra erken seçimi düşünmediklerini ve kabul etmeyeceklerini açıklamalıdır.

Bunu yapmakla iktidarın oynama alanını daraltacaktır. Büyük olasılıkla bu hamle iktidarı sertleştirecektir.

Yapacakları ilk şey bana göre hukuksuz Ekrem İmamoğlu Kararını hızlıca onatmak ve Ekrem İmamoğlu'nu görevden almak olacaktır. Yargıya bu derece müdahil olabilirler mi, göreceğiz.

Bunun yanında biraz hukuk bilen herkesin birleştiği nokta olan zamanında yapılacak seçimde aday olamayacak mevcut Cumhurbaşkanını bir şekilde aday yapmak konusunu zorlayacaklardır.

Elbette bu konuda karşı görüş bildirenlerin sesini kesmek için gerek medyada gerekse meydanlarda demokrasi dışı uygulamalar da görebiliriz.

Demokrasi risk almayı ve bazen bedel ödemeyi gerektirir. Muhalefetin temsilcisi altılı masa İstanbul Büyükşehir Belediyesinin seçime kadar zorlama yoluyla iktidara geçmesinin riskini almalıdır. Ve, gerekirse İmamoğlu bedeli siyaseten ödemelidir.

Zamanında yapılacak seçim için İBB yönetimi kaybedilse de kaybedilmese de yapılacak yol haritası bellidir. Seçmen listelerinin çok organize bir şekilde bilgisayara aktarılarak kontrolü zamanında itirazlar ve sandık güvenliği için gerekenleri disiplinli bir şekilde yapmak iktidarın bu konuda bir girişimi olursa engellemek hem seçim sonuçlarının güvenliği hem de şaibelerin sonlanması için en önemli iştir.

Biz seçmenler için bütün bunlar yönetim sisteminin nasıl olacağından çok daha önemlidir. Yönetim sisteminin nasıl olacağı artık ikinci planda tutulmalıdır.

Seçim erken veya geç değil, zamanında yapılmalıdır. Muhalefetin seçimin zamanında olması için gerekenleri yapıp yapmayacağı seçimin sonucunu belirleyecektir...

22.12.2022 - M. Şevket Atalay