İstiklal Caddesi’nde patlayan bombanın failleri yabancı mı? Bence yabancı değiller.

O bombanın sorumluları sizsiniz güzel kardeşim. Sadece iktidarda olan siyasi parti değil sorumlu olan. Elbette suçun büyüğü onlarda.

Bombacılardan biri girdiği gibi elini kolunu sallayıp gittiği Suriye'de yakalandı. Sınırlarımızı kevgire çeviren onlar. Esas görevi sınır beklemek olan Jandarmayı ordudan ayırıp İçişlerine bağlayan onlar. Kır Polisi teşkilatı kurmayan onlar. İç güvenlik ve dış güvenlik ayrımını örgütleyemeyen iktidardakiler.

Bırakın kaçak girenleri, kaç tane turist vizesiyle girmiş ama vizesi dolmuş yabancı vardır ülkemizde? Şu anda ülkemizde on beş milyon yabancı var mıdır? Muhtemelen fazlası bile vardır. Sınırlarımız içinde kaç yabancı olduğunu bilmemiz gerekmez mi?

Yabancıdan vazgeçtim, adrese dayalı bilgi sisteminde adresi olmayan, ya da adresinde yaşamayan izini tespit edemediğimiz kaç vatandaşımız olduğunu bile bilemiyoruz. Mahkemeler, muhtarlıklar yerine ulaşamayan tebligatlara boğulmuş halde.

Suriyeli bombacının sınırdan kaçak girmesi kadar aylardır İstanbul'da bir merdiven altı tekstil atölyesinde çalışması da suçumuz değil mi?

Ülkemizde resmi rakamlara göre 3,5 milyondan fazla Suriyeli var. Bunların iki milyonu çalışabilir yaşta. Yine resmi rakamlara göre ülkemizde izinli çalışan yabancı sayısı 200.000 kişiden fazla. Bunların yarısı Suriyeli. Çalışma izni verilenler içinde iki bine yakın Nepalli, dört yüze yakın sayıda Kolombiyalı bile var. Çalışan izni verdiğimiz yabancılardan bin kişiden fazlasıysa 65 yaşının üzerinde.

Çalışma izni olmayan ama çalışma yeterliliğindeki en az iki milyona yakın Suriyeli sizce çalışmıyor mu? Büyük bir çoğunluğu çalışıyor da nerede çalışıyor bunlar? Niye kayıtları yok? Niye sigortaları yatırılmıyor? Kim sömürüyor bunların emeğini?

Sen sömürüyorsun güzel kardeşim. Senin iş yerlerinde çalışıyor bunlar. "Din kardeşiyiz, sevap diye çalıştırıyorum" diye nutuk atıyorsun ama sigortasını ödemiyorsun.

Sadece iş yeri sahipleri mi suça ortak olanlar? İş yerlerinde çalışanları denetlemek SGK'nun sorumluluğunda değil mi? Sahte boşanma ile babasından maaş alanları tespit etmek için ekipler kurup hafiyelik yapan SGK, niçin işyerlerine hafiyelerini göndermez?

Ya belediyeler? Merdiven altı atölyeleri ne kadar denetliyor? Suriyeli bombacının çalıştığı atölyenin sahipleri de yabancı gözüküyor. Belediye merdiven altında tekstil atölyesi olmasına nasıl ruhsat verdi? Kim imzaladı o ruhsatı? En son ne zaman denetlendi o atölye? İşçi sağlığına bakıldı mı?

Oysa denetimler yapılsa, kaçak işçi çalışamasa, emek sömürülmese bombacı ülkemize kaçak bile girmiş olsa İstiklal Caddesi’nde bombayı o kadar kolay patlatamazdı.

İşte, bu yüzden bombanın sorumluları yabancı değil. Suçluyu sadece yurt dışında arama. Sorumlusu biraz da kaçak işçi çalıştıran, merdiven altı üretime göz yuman, denetim yapmayan sensin, benim güzel kardeşim...

17.11.2022 - M. Şevket Atalay