Yaşları kemale ermiş olanlar İndependanta ismini kolayca hatırlayacaktır.

Günümüzden yaklaşık 45 yıl önce denizlerimizdeki kaza tarihimizin en büyük olaylarından biri gerçekleşmişti. 15 Kasım 1979 tarihinde Yunan bandıralı çelik yüklü M/V Evriali isimli gemi, Haydarpaşa açıklarında Romen bandıralı İndependanta (Özgürlük) isimli ham petrol taşıyan gemiye çarparak korkunç bir patlamaya sebep olmuş ve Marmara Denizi büyük oranda çevre felaketi yaşamıştı.

Medya eliyle senelerce üstünkörü olarak aktarılan olay, daha sonra bir öcü haline getirilerek "Kanal İstanbul" yalanı için sebep olarak kullanılmaktadır. Anlatılmayan detaylara gelince; 

- Olay İstanbul Boğazı’nda değil Marmara Denizi’nde meydana gelmiştir.

- Olay anında İndependanta Haydarpaşa açıklarında kılavuz kaptan beklemektedir.

- Evriali gemisi kılavuz kaptanla İstanbul Boğazı’nı geçmiş ve Yenikapı önlerinde kılavuz kaptanı indirdikten sonra Yunanlı kaptan 260 derece sağa rota izleyerek Çanakkale Boğazı’na yönelmesi gerekirken, 160 derece sola dümen kırarak Romanya'nın en büyük ticari gemisine çarpmıştır. Yunan gemisinden bir arıza bildirimi olmadığı gibi daha sonra da tespit edilen bir yapım hatası bulunamamıştır.

Olayda "uluslararası sabotaj" ihtimali yeterince araştırılmamış veya diplomatik nedenlerle örtülmüştür. Olay tarihinde Kıbrıs Barış Harekâtı’nın üzerinden sadece beş yıl geçmiş olması ve denizcilikte önde gelen ülkelerden olan Yunanistan'ın Romanya'nın ardı ardına yeni gemilerle ticari filosunu güçlendirmesinden olan rahatsızlığı bu ihtimali güçlendirse de konu üzerindeki örtü durmaktadır. Belki de çok başarılı işler çıkartan sinema sektörünün bu olaya el atma vakti gelmiştir.

"Kanal İstanbul" gerekçesi olarak sunulan bu olaydaki bilgi gölgelemesi, şişirilmiş İstanbul Boğazı geçiş projeksiyonu ile yalana yalan ekleyerek sürmektedir.

Kanal projesine göre İstanbul Boğazı’nda trafik artarak devam edecekmiş. 2025 yılında 53.860 gemi geçişi olacakmış. Proje hazırlanırken 2010 yılında 50.871 gemi geçmiş, hedef rakamların söylendiği 2011 yılında ise geçiş 49.798 gemi olarak gerçekleşmişti. Geçtiğimiz 2023 yılında ise kaç gemi geçti biliyor musunuz? 39.000 gemi. 2025 yılı hedeflerine varmak için on üç yılda % 29 azalan gemi trafiği bu yıl şaha kalkıp iki yılda % 27 artar mı?

Projeksiyonlarına baktıkça beni bir gülme alıyor ki, sormayın. Mantardan yaptıkları hedef rakamlardan vazgeçtim, hedef yıllardan bahsediyorum. Projeksiyona koydukları hedef yıllar; 2025, 2035, 2040, 2050, 2060 ve 2071. Bilimsel olduğunu iddia ettikleri projede hedefi Malazgirt'in bininci yılına yerleştirip milliyetçilik sosuna bulamışlar. Tadından yenmez vallahi.

Bir de bana "böyle muazzam bir projeye niye karşı çıkıyorsun" diye soruyorlar. Nasıl karşı çıkmayayım, güzel kardeşim.

Projesinin tenekeden olduğu T.C. Mahkemelerinin atadığı Bilirkişi Raporlarında yer alan projenin gerekçesi de gördüğünüz gibi yalan, dolan.

Yapılmasına gerekçe olarak gösterdikleri İndependanta olayı zaten İstanbul Boğazı’nda olmadı. Olay kaza değil, büyük olasılıkla sabotaj. İstanbul Boğazı’nda gemi trafiği artmıyor, azalıyor. Üstelik İndependanta olayından sonra geçişlerde artık son derece güvenli kurallar uygulanıyor. İstanbul Boğazı’ndan geçişlerde gemilerin kılavuz kaptan alma oranı % 65'e ulaştı.

Bütün bu yalanları düşündükçe, Kanal için kazma vurulursa gerçekten kazaya kurban gidecek diye korkuyorum İstanbul için...

07 Şubat 2024 - M. Şevket Atalay