Son yıllarda eti ve ciğeri popüler olan kazlar aynı zamanda iyi bir bekçidir. Milattan önce Romalıların kazları Galya saldırılarına karşı bekçilik ve alarm vermesi için besledikleri biliniyor.

 

Güvenlik ülkemizin önemli sorunlarından biri. Sadece can ve mal güvenliği değil, bilgi güvenliği de özenli davranmayı gerektiriyor.

 

Ergenekon sürecinde devletin kozmik odasına olanları hatırlıyorsunuzdur. 2009 yılında özgül ağırlıklı Bülent bey'e suikast yapılacağı iddiasıyla başlayan süreç sonunda bütün gizli belgelerimizi ellerimizle dış güçlere teslim etmiştik. Bu felaketin sorumluları "safmışız, kandırıldık" diyerek sokakta dolaşmaya devam ediyorlar. Günümüzün Maliye Bakanı da övünerek anlatıyor, Avrupalı meslektaşlarının tek haneli enflasyonla sokakta dolaşamazken kendisinin rahatsızlık duymadığını. Utanma duygusu eksikliğinin nedenlerini bulmayı tıp camiasına bırakıp, geçmişte olanlardan ders aldık mı, günümüzde "korunuyor muyuz" diye bakalım.

 

Devletin veri ve bilgilerinin güvenliği yeni yönetim sistemimizde "Gizlilik Dereceli Belgelerde Uygulanacak Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" ile sağlanıyor. Bu yönetmelik, 1964 yılında İsmet İnönü kabinesi tarafından yürürlüğe konulmuş ve sonra zaman içinde devlet aklınca geliştirilmiş "Gizlilik Dereceli Evrak ve Gerecin Güvenliği Hakkında Esaslar" yerine Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemince çıkarıldı.

 

İyi de benim güzel kardeşim, gizlilik dereceli belgelerle ilgili yönetmeliğin bir mahremiyeti olması gerekmez mi?

 

Bizimkisi maşallah ortalıkta. Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde bütün ayrıntılarıyla duruyor. Üstelik tüm ekleriyle. Öyle kozmik odaya girmek için uğraşmaya falan lüzum yok. Gir Cumhurbaşkanlığı internet sitesine, çok gizli yazışmalarda kullanılacak logodan, hangi bilgi nerede nasıl yer alacak, neler yazılacak sorusuna kadar bütün bilgiler ortada. Çok gizli belge yetki kartı örneği bile var. Şimdi ben burada internet adresini ve yapılabilecekleri yazıp suça ortak olmak istemem. Sizce, dünyada gizlilik gerektiren evraklarıyla ilgili yapılacakları Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinden ilan eden başka ülke var mıdır?

 

Umuyorum ki devlette hala aklı başında üç beş kişi kalmıştır ve yine umarım ki onlar bu bilgileri ortalıktan kaldırıp gizli belge yönetmeliğini ekleriyle birlikte değiştirip eskisi gibi gerçekten gizli hale getirirler.

 

Gerçi, iktidara geldiklerinde yaptıkları ilk iş devletçe devletin kurumlarında kullanılmak üzere geliştirilen Pardus işletim sistemini yok etmek olanlardan bunu beklemek aşırı iyimserlik olacak. Bunu yaptırdıkları emperyalistlerin maşası olan teröristler bile kendi güvenlikleri için bylock diye program yazıp konuşuyorlardı. AKP iktidarı sayesinde devletimizin bütün yazışmaları kullanılan işletim sistemi nedeniyle işletim sisteminin sahiplerince noktasına kadar görülüyor, biliniyor.

 

Devletin gizli yazışmalarının EBYS (Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi) dışında sadece kağıda basılı olarak ilgililerince ulaşılacağı günlere kadar Cumhurbaşkanlığının kapısına Tavşanlı kilidi mi koydursak, yoksa bahçesinde kaz mı beslesek?

 

Bence kaz besleyelim, hem bekçilik ederler, hem de saraydakiler etinden tüyünden faydalanırlar. Ne de olsa AKP devrindeyiz. Hep kazan, hep kazan...

 

10.08.2022 - M. Şevket Atalay