Yapılan uzun çalışmalar neticesi deprem için alınacak tedbirler arka arkaya geliyor.

Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı elbette ki Cumhurbaşkanlığının dirayetli yönetiminde maşallah dördüncü viteste.

Deprem konusunda daha önce önlem olarak kanunda yazılı apartmanlarda yıkım kararı için üçte iki olan çoğunluğun yarıdan bir fazlaya indirileceğini açıklayarak yüreklere su serpen Bakanlık bu konudaki kanun değişikliği teklifini henüz Meclise sunmasa da 16 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle depreme hazırlık konusunda bir engeli daha kaldırdı.

16 Ekim 2023 günü yayınlanan 153 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile artık kaya gibi Kentsel Dönüşüm Başkanlığımız var.

Başkanlık oldu mu, tamam. Mesela 29 Ekim 2021 günü Resmi Gazete yayınlanan 85 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle İklim Değişikliği Başkanlığı kurulmuştu. Yaşayıp gördüğümüz gibi İklim Değişikliği Başkanlığının kurulmasıyla son iki yılda ülkemizin iklimi gittikçe sütliman oluverdi. İklim Değişikliği Başkanlığı sayesinde hem kuraklık azaldı hem de seller.

2009 yılında İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulmuş olan Afet Ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığımız da var, hakkını yemeyelim. 6 Şubat 2023 depremi sonrasında yılların tecrübesiyle ne kadar acil davrandıklarını hep birlikte gördük.

Örnekleriyle müsemmadır, Kentsel Dönüşüm Başkanlığının kurulması çok önemlidir. Gerçi 15 Ekime kadar aynı görevi yapan Altyapı Ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğünü de yirmi biri yılı aşkın süredir koalisyonsuz tek başına iktidarda olan mevcut iktidar kurmuştu ama siz geçmişini karıştırmayın, geleceğe odaklanın.

Çiçeği burnunda Başkanlığımızda Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü ve Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü olmak üzere çifte genel müdürlük var. Yetki tokuşması olmadan gül gibi çalışırlar evvelallah. Aynı kararla ihdas edilen Riskli Yapılar Daire Başkanlığı hangi Genel Müdürlüğün bünyesinde olacağı, diğer Genel Müdürlüğün işlerini nasıl yapacağı hususu yönetmelikle çözülebilir mi? Ne dersiniz?

15 Ekim 2023'e kadar görevde olan Bursa, İstanbul ve İzmir İl Müdürlükleri kapatılıp yerine tüm illerde İl Müdürlükleri kuruldu. Gümüşhane'nin de, Bayburt'un da artık Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü olacak. Daha ne olsun.

153 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararının Geçici 1. maddesinin (ç) bendine göre İstanbul ve İzmir illerindeki müdürlüklerde görev yapanlar, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde yeniden atanacaklar ama Bursa ilinde olanların ne olacağı belli değil. Bursa'da kimse çalışmıyorsa, Bursa İl Müdürlüğü niye kurulmuştu ya da çalışanlar varsa onu da Bursa'dakiler düşünüp hallediversinler. Her konunun çözümünü Cumhurbaşkanından beklemek olmaz ki.

Üzülerek gördüğüm o ki; bu iktidarın depreme karşı merhem olacak bir çözümü üretecek birikimi iktidarda geçen onca yıla rağmen yok. Top dolaştırıyorlar.

Bu gidişle kurulan başkanlık, Kentsel Bölüşüm Başkanlığı haline dönüşür...

18.10.2023 - M. Şevket Atalay