Yakındır tüm çalışan ve emeklilerin tek maaşa geçirilmesi. Gelir dağılımında adaletsizliği gideremediği gibi arttıran AKP, iktidarının yirminci yılında yine kaş yapayım derken göz çıkarıyor.

Emekli maaş artışında % 25'le istediği olumlu tepkileri görmeyince % 5 zam daha ve alt sınır yükseltmesine gitti ama sistemi iyice çorbaya çevirdi.

Sigorta sistemini "Bay Kemal" batırmadı ama bu iktidar yarattığı adaletsizliklerle ve geçmişten gelen gereksiz kaynak aktarımlarına devam etmesiyle batıracak.

Yapılan son emekli zamlarıyla benim emekli maaşım değer olarak arttı mı yoksa değer mi kaybetti anlamak mümkün değil.

Bundan on yıl önce asgari ücretin üzerinde olan emekli maaşım bugün altında kalmış durumda. Yine o günlerde ödediğim prim ve gün sayısına göre hesaplanıp bağlanan aylığım en düşük emekli maaşının iki katından fazlayken son artışlarla birlikte düşük bir farkla üzerinde kalıyor. Bu kafayla artış yapılmaya devam ederse önümüzdeki sene benim maaş en düşük emekli maaşı olmaya şimdiden aday.

İyi de güzel kardeşim, madem herkesin emekli maaşını eşitleyeceksin niye benden fazladan o kadar prim aldın? Ya en düşük emekli maaş alanın ödediği prim ve gün sayısıyla benden kesilmiş olan tutar farkı adat hesabı yapılıp enflasyon farkı eklenerek bana ve benim durumumda olan tüm emeklilere iade edilsin, ya da en düşük maaşa yapılan zam kadar bizlere de yapılsın.  

Hem benden yıllarca daha fazla prim tahsil edeceksin, hem de benim yarım kadar prim ödeyen kişilerle aynı maaşı vereceksin. Bu nasıl bir sigorta sistemi? Bu nasıl adalet?

Sigorta sistemini söylenip henüz kanunu çıkarılamayan EYT batırmaz ama bu adaletsizlik ve BES (bireysel emeklilik sistemi) batırır. AKP iktidara gelmeden hemen önce özel sigorta şirketlerine kaynak aktarmak için çıkarılan BES hazinenin yükünü arttırmaya devam ediyor.

Söyle bana güzel kardeşim, sen arabanı kasko yaptırdığında primin bir bölümünü devlet ödüyor mu? Niye ödesin ki? İster yaptırırsın ister yaptırmazsın. Özel emeklilik sigorta türünün kaskodan ne farkı var? Niye benim maaşıma zam yapmak yerine birilerinin "özel" sigorta primine devleti hazinesinden katkı yapılıyor?

Kanun düzeltilse, dense ki; sağlık ve emeklilik sigorta sistemi ayrılmıştır. İsteyen seçim yapar ve özel sektörde veya devlette zorunlu sağlık ve emeklilik primi öder, karşılığını da ödediği kurumdan bekler. Ama böyle bir tercih olmadan kişilerin primlerine devlet katkısı belki kanuni olabilir ama adaletsizdir.

İktidarın son emekli ve memur maaş zammı kanun teklifi Meclise geldiğinde dört vekilli Türkiye İşçi Partisi (TİP) çok daha adaletli bir kanun teklifi sundu ama ne CHP'den, ne de diğer muhalefet partilerinden bir kanun teklifi çıkmadı.

Aslında Cumhurbaşkanı’nın sürekli olarak SGK'yı batırmakla (haksızca) suçladığı "Bay Kemal" bu konularda oldukça bilgilidir. İktidara aday olduklarına göre bu konuda da kuşkusuz somut düşünceleri vardır. Vardır da, biz bilemiyoruz göremiyoruz.

Şimdi kendisinden rica ediyorum; Kemal Bey bu konuyu nasıl çözeceksiniz? İktidara gelirseniz hangi kanunların hangi maddelerini değiştireceksiniz? Bu değişikliklerin sonunda benim emekli maaşım yine en düşük maaşın iki katından fazla hale gelecek mi? Bana ve benim durumumdaki tüm emeklilere anlatır mısınız? Oy vermek için somut bilgi bekliyorum.

Siz de bunu somutlaştırıp anlatamazsanız, anlayacağım ki ülkemizde eşitlik ancak fakirlikte gerçekleşecek...

11.01.2023 - M. Şevket Atalay