Şakayık, Nisan Haziran ayları arasında açan hoş kokulu bir bahçe peyzaj bitkisidir. Sizi bilmem ama ben bitkiyi saksıda değil doğada bahçede sevenlerdenim. Siz de öyleyseniz mevsimi geliyor, Antalya'ya kadar bir uzanıp EXPO 2016 alanını ziyaret edin. Sembol bitkisi şakayık olan bu fuar merkezinde aradan geçen süre içerisinde nasıl da kök salıp güzelleşmiştir şakayıklar. Öyle olması gerekmez mi?

 

Hatırlarsanız EXPO 2016 yapıldığı zaman ülke ekonomisine olacak katkıları anlata anlata bitirilemiyordu. Fuar süresince milyonlarca kişi ziyaret edecek, sonrasında da yapılacak etkinlikler için Antalya'ya fazladan milyonla turist çekecekti. O kadar çok turist gelecekti ki, Antalya içinde kalacak turistler kolay ulaşsın diye tramvay hattı buraya kadar uzatılmıştı. Yapımına harcanan para bir milyar USD'den fazla olan bu fuar alanında AKP iktidarınca vaat edilenlerin diğer geçmiş vaatleri gibi ne ölçüde gerçekleştiğini gözünüzle görmek için de mutlaka gezin.

 

Gezin gezmesine de, EXPO 2016'nın sembol çiçeği olan şakayık görür müsünüz bilemem. Ben geçtiğimiz günlerde uğradım.

 

Yapılan 54 ülke bahçesinden bir tek Çin bahçesi gezilip görülecek halde. Çin hükümetiyle yapılan anlaşma gereği onlar bahçeyi ayakta tutuyorlarmış. Diğer 53 ülkenin bahçeleri ile 9 il, 9 ilçe ve 4 üniversite bahçesi ise yaradana emanet. Osmanlı bahçesi bile tarumar. 9,500 kişi kapasiteli kongre merkezi boynu bükük duruyor. Yedi bölge kültür evleri deseniz henüz deprem görmese de terk edilmiş vaziyette, kapıları kilitli. Gezerken çocuğunuz acıkır da yiyecek içecek isterse girerken personel için kurulmuş kantinden nakit parayla ekmek arası tost ve içecek almayı unutmayın. Yoksa içerde aç kalırsınız. Misafirlerinize mahcup olmamanız için nakit parayla gidin diyorum. Çünkü içerde gezebileceğiniz iki noktadaki aktiviteleri izlemek isterseniz, ya da yanılıp kuleye çıkmak isterseniz üzerinizde nakit TL olması lazım. Bir bankayla anlaşıp POS cihazı bile koyamamışlar içerdeki üç tane gişeye.

 

Tarım Bakanlığı bünyesinde olan çalışan personeller gerçekten çok iyi niyetli ve ellerinden geleni yapıyorlar. Kapıya kadar geleni gezmesi için ikna etmeye uğraşıyorlar ama size bilgi verirken birçok yerde bir şey bulamayacağınızı da söylüyorlar haliyle. Üç yüzün üzerinde personelin çalıştığı EXPO 2016 alanını haftada 300 kişi bile ziyaret etmiyor. Niye etsin ki?

 

Anlat bana güzel kardeşim, EXPO 2016 alanındaki bahçeler niçin bakımsız? Osmanlı bahçesini kim tarumar etti? Kim engelliyor Tarım Bakanlığı’na bağlı bahçelerin bakımını? Dış güçler mi, yoksa CeHaPe mi?

 

EXPO fuar alanına niye harcandı bir milyar Amerikan dolarından fazla para? Niçin yok edildi oradaki devletin tarım çiftliği? Amaçları neydi, güzelim pamuk tarlalarını yok ederken haramilerin?

 

Ah, güzel kardeşim biliyor musun, dış güçler yalanlarıyla senin saflığından faydalananların kültürsüzlüğü yüzünden bahçelerde hoş kokulu çiçekler yerine plastikten şakayıklar var evlerde...

 

15.03.2023 - M. Şevket Atalay