Meral Hanım üçün birini istiyor. Alacaktır.

Yahu durun, hemen lafımı eğip büküp başka yöne çekmeyin. Türkçemiz biraz lastiklidir tamam da, benim söylediğim öyle bazılarının aklına düşenden değil.

Sayın Akşener son günlerde yerel seçimler için yaptığı açıklamaları destekleyen bir hamle yaparak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Ümit Özlale ismini resmen açıkladı. Sayın Özlale ile ilgili detaylı bilgim yok ama özgeçmişine bakıldığında oldukça dolu olduğu, aday olduğu koltuğu dolduracak birikimi olduğu gözüküyor. Ümit Bey şu anda yeni seçildiği TBMM'de İzmir Milletvekili olarak bulunuyor.

Belli ki Meral Hanım siyaseti iyice hatmetmiş. Meral Hanım hem partisi içinde hem de ülke genelinde oy oranı olarak kuvvetlenmek için bir kaç büyükşehir  ile hatırı sayılır en az on ilde birinci olması gerektiğinin, aksi halde parti ve tabi lider olarak siyasi hayatının sona ereceğinin ayırdında.

İttifak yaptığı partilerin içinde bulundukları kaosu haklı olarak değerlendirmek istiyor. Ana muhalefet olduğu düşünülen CHP darmadağın. Yerel seçimlere kadar toparlanması olanaksız. İYİ Parti aday göstermese bile CHP'nin küskün seçmeninin sandığa gitmeme konusunda irade koyması kaçınılmaz. Durum böyle olunca üç büyükşehir başta olmak üzere neredeyse ülkenin tamamında il belediye başkanlığı kazanamaması söz konusu. Halter sporu deyimiyle sıfır çekebilir yerel seçimlerde CHP.

Meral Hanım İzmir adayını erkenden açıklayarak CHP kongresi yapılmadan CHP kongresine gerekli mesajı vermiştir. Şu anda CHP'nin yönetiminde olanlar için iktidar olmak veya TBMM'de ana muhalefet olmanın çok da öneminin olmadığı aşikâr. Eldeki belediye başkanlıkları onların dümenlerini yürütmeleri için yetiyordu, ta ki İYİ Parti’nin bu hamlesine kadar. Biliyorlar ki partiyi getirdikleri durum nedeniyle İYİ Parti olmadan değil büyükşehir küçük bir il bile kazanmaları imkânsız. Her ne kadar mikrofonlar önünde atıp tutacaklarsa da paçaları tutuşmuş vaziyette kulislerde Meral Hanım’a yıkama yağlama çalışmalarına başlayacaklardır.

İzmir'de genel merkezle birlikte at koşturan Tuncay Özkan kongre sonunda kazandıklarını kaybetmemek için elinden geleni ardına koymuyor. Genel Başkan adaylarından Özgür beyi İzmir İl Kongresi’nde yuhalattı.

CHP Kongresi yerel seçimlerde kimle bir ittifak olacağından çok ittifak adaylarını belirleyecektir.

Kongre'de kimin kazanacağına dair öngörülerimi bir başka yazıya bırakarak yerel seçimlerde nasıl bir paylaşım olacağını tahmin edeyim.

Meral Hanım İzmir için aday gösterdiği Sayın Özlale'nin seçilip milletvekili sayısından düşmesini istemez. İzmir yerine İstanbul veya Ankara'yı alacaktır. İki ildeki mevcut başkanlar da zaten seçildikleri partiden çok siyaseten İYİ Parti’ye yakın isimlerdir. Ekrem Bey yanındakilerin yok yere aklına soktuğu CHP Genel Başkanlığı sevdasından vazgeçip rasyonel davranarak İYİ Parti adayı olarak seçime girerse ne ala. Bence Karadenizli inadıyla bir kere aklına düşmüş olan Atatürk'ün koltuğu hedefiyle CHP adayı olarak devam edecektir. Bu konuda en olası olan Mansur Bey’in İYİ Parti'ye geçip ittifak adayı olmasıdır.

CHP'nin bu hali nedeniyle Meral Hanım’ın üçün birini alması kaçınılmaz. Hatta sadece üçün birini değil yanında Antalya, Balıkesir, Bursa gibi bir kaç büyükşehir adayını da CHP'ye kabul ettirip alacaktır...

20.09.2023 - M. Şevket Atalay