"Sinek küçük ama mide bulandırır" demişler. Sandığa gitmeye günler kala küçük sinekler çoğalıyor. Mevsimin etkisi midir, nedir bilemiyorum.

 

Bahar gelecek kampanyalarıyla beraber bataklık seven sinekler uçuşuyor. Yalnızca ülkemizden değil, yurt dışı temsilciliklerimizde de sineklerin görüldüğü haberlerini duyar olduk. Bundan önceki seçimlerde trafoya giren kedi gözdeydi, bu seçimlerde sinekler sandıklara konmaya, içine girmeye çalışıyor.

 

İstanbul Fatih ilçesinde bir mahallede muhtarlık görevlileri seçmen bilgi kağıdını verebilmek için seçmen avına çıkmış durumda. Kapı kapı dolaşıp seçmen bilgi kağıdındaki kişinin o evde oturup oturmadığını sorguluyor. Hiç "olur mu öyle şey, adresine gider bırakır" demeyin.

Muhtarlığa ilçe seçim kurulundan gönderilen seçmen bilgi kağıtlarının bazılarında sokak ve kapı numara bilgisi yok. Kişi belli, ilçe mahalle belli, oy kullanacağı okul belli, sandık belli, sandık sıra numarası bile belli ama oturduğu adres belli değil.

 

Muhtar ne yapsın? Mahallesinde kimlerin oturduğu bilgisine sahip değil ki. Muhtarlık binaları sadece adreste bulunamayanların tebligat parçalarının bırakıldığı yere dönüştü. Bu seçmen kağıdına sahibi kişiye devletten bir tebligat gelecek olsa postacı ne yapar acaba diye düşünmeden edemiyor insan.

 

Vatandaş sayımız adrese dayalı bilgi sistemine göre belirleniyorsa, bu yurttaşımız vatandaş sayımıza dahil midir, değil midir? Siz ne dersiniz?

 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dediler, devleti yok ettiler. Vatandaşının adresini bilmeyen devlet, mahallesinde oturanları bulamayan muhtar yarattılar.

 

Bu kişiler kimdir, kaç kişilerdir, başka sandıklara da yazılmışlar mıdır, bilemiyoruz. Adresini kontrol eden kişiler adreslerinde görünen ancak oturmayanlara itiraz ettiler. İyi de adressiz bu kişilerle ilgili itirazı kimse yapamaz ki.

 

Seçime hile mi karıştırılmak isteniyor, yoksa devletin çivisi çıktığından bu vatandaşlarda mı mağdur?

 

Sinek küçük ama mide bulandırıyor. Trafolara kedilerin girmediği, sandığa sineklerin sızamadığı seçimlerin yapılabilmesi için oyunuzu, Mecliste bunları çekinmeden dile getirecek, liderin iki dudağının arasına bakmayan kişilere kullanın...

 

04.05.2023 - M. Şevket Atalay