Ana muhalefet partisi günlerce tanıtımını yaptığı VİZYON Belgesini 3 Aralık günü açıkladı. İyi de yaptı, böylece biz de vizyonlarını gördük.

Çevremdeki birçok kişi belgeyi çok beğenmişler. "İşte, gördün mü?" diye beğenilerini bana da ifade ettiler. Yalnız "Nesini beğendiniz, anlatın" deyince biraz durup, "hepsini" dediler.

Bu kadar ısrar olunca CHP'nin resmi internet sitesine belgenin tamamını yayınlamışlar mı, diye baktım. Öyle birleştirilmiş bir belge bulamadım ama ayrı ayrı konuşmaların tamamını sitelerine koymuşlar. Bana göre AKP'nin torba kanunları gibi olmuş. Gördüğüm anladığım bir kaç akademisyene kendi alanlarındaki düşüncelerini değerlendirmelerini yazmalarını rica etmişler, onlar da kırmamışlar ana muhalefet partisini, kendi değerlendirmelerini birbirinden bağımsız özgürce ifade etmişler.

Ben konuşmaları canlı dinlemedim ama, CHP'nin internet sitesinden tamamını okudum, ortada bir vizyon göremedim. Bilmiyorum benden başka kaç kişi bu konuşmaların tamamını okumuştur. Ben, CHP yöneticileri ve sunum yapanlar içinde bile bu konuşmalar yapılmadan önce tamamını okuyan olmadığını düşünüyorum. Çünkü eğer olsaydı birinin söylediği diğerinin söylediği ile çelişmezdi.

Kılıçdaroğlu'nun söyledikleri de dahil aklımda kalanlara gelince; CHP de yoksullara yardıma devam edecek ama bunu kayıt altına alacak. 18 yaşını geçmiş herkes yıllık gelir vergisi beyannamesi verecek bununla vergi adaleti sağlanacak, gençlere iş kurmaları için kredi verilecek, yeni evlerin çatılarına güneş enerjisi sistemi kurulacak, bütün bunlar için de Kılıçdaroğlu yurt dışından para bulacak.

Konuşmalar içinde onlarca grafik var ama hepsi geçmişe ait, geleceğe dönük bir tane grafik veya rakamsal hedef yok. Bulabildiğim tek hedef 2030 yılında kişi başı milli gelirin 22.000 USD olacağı. Ya da belki çok hedef vardır ama AKP'nin anlattığı Lozan'ın gizli maddeleri gibi 2023 yılında ortaya çıkacaktır.

2030 yılında milli gelir hedefi var ama 2030 yılında GİNİ katsayısı için ne hedeflendiği bilgisi yok. 2030 yılında gelir dağılımındaki adaletsizliğin ne kadar düzelmiş olacağını "sol" olduğunu söyleyen bir siyasi parti vizyonunda söylemez mi? Laf aramızda "Aile Destekleri Sigortası" ile GİNİ Katsayısı düzelemez.

Mesela 2030 yılında kişi başına ne kadar patates, ne kadar buğday üreteceğiz, bunları köylerden şehirlere trenle mi yoksa yine kamyonla mı ulaştıracağız? 2030 yılında kaç otomobil üreteceğiz? Demir çelik üretimimiz ne kadar olacak? Ancak bunları planlarsak 2030 yılında kişi başına milli gelirimiz o seviyelere gelebilir. Süslü laf salatasıyla karın doymaz, iş olmazsa aş olmaz. Toplam gelir artsa bile adaletsiz dağıtılıyorsa dirlik olmaz.

Evlere kurulacak güneş enerjisi sistemi gibi konuları ise bir ekonomist değil de bir mühendis ayaklarını yere basarak anlatsaydı, daha iyi olmaz mıydı? Ekonomistler hakikaten her şeyi bilir mi?

Bunlar gibi temel soruların yanında, olacağı kesin Marmara Depremi için bir tane başlık olmaz mı vizyonda. Deprem için öngörüsü nedir bu vizyonu sunanların?

Rica ediyorum, CHP yöneticilerinden. Bu konuşmaları birleştirip tek bir belge halinde düzene sokup yayınlar mısınız? Belki bunu yaparken vizyonunuzu siz de görürsünüz...

08.12.2022 - M. Şevket Atalay