Memleketimden göç hız kesmeden sürüyor. Mesele sadece kendi köyümün, özel derdi olsa halli kolay. Hemşehrilerimle çalışır çabalar "köye dönüş" projesi başlatırız.

Oysa dert İstanbul'un derdi. İstanbul eskiden iç göç alırdı, artık dış göç alıyor. Hatta "iç göçerler, dış göçerlerden kaçıyor" bile diyebiliriz. Kaçanlar köylerine mi dönüyor yoksa başka ilçelere mi gidiyor, onu bilemiyoruz. Bilinen daha doğrusu görünen İstanbul'un Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için cazibe merkezi olmaktan çıktığı.

İstanbul'un nüfusu azalan ilçeleri arasında öyle bir tanesi var ki, azalışa inanmak mümkün olmasa da ne yazık ki doğru. Hani şu İstanbul'u fetheden komutanın adını alan Fatih ilçesi. Sınır olarak değilse de nüfus olarak küçülüyor. TUİK verilerine bakalım, anlamaya çalışalım. (TUİK resmi sayfalarında Fatih için mahalle bazında açıklanan rakamların toplamı diğer verilerde yer alan ilçe nüfusundan sekiz kişi eksik.)

2019 yılına kadar küçük artış azalışlarla oynayan ilçe nüfusu 2020 yılından itibaren füze hızıyla küçülüyor. 2023 yılında 12.210 kişi daha Fatih ilçesini terk etmiş. Binalarda bir eksilme olmadığına göre ilçedeki yabancı sayısı en az bu kadar artmış olmalı. Öyle mahalleler var ki, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları azınlıkta. Oysa Türkiye Cumhuriyeti hukukuna göre bir mahallede yabancı oranı % 20'yi geçemez. Gel de uygulayacak yetkili bul.  

Fatih'in 57 mahallesinden Sarıdemir Mahallesi’nde 2023 yılı sonu itibarıyla yaşayan vatandaşımız yok. 2022'de 11 kişi varmış, onlar da çekip gitmiş. Yahu, muhtar bile terk etmiş mahalleyi. Bakalım Mart sonundaki yerel seçimlerde sandık kurulacak mı bu mahallede. Sandık kurulursa bu mahallede seçimi Suriyeliler mi kazanır yoksa Burkine Fasolular mı?

2003 yılından beri ülkeyi, daha da uzun süredir ilçeyi yöneten ve Fatih'in Torunları olmakla övünenler ülkeyi hallaç pamuğu gibi atarken, imparatorluk merkezini de dağıtmakta sakınca görmediler. 2008 yılında Eminönü ilçesiyle Fatih ilçesini birleştirirken, Fatih'in mahalle yapısını değiştirip 45 mahallesini tarihe gömdüler. Doğduğum Hatice Sultan Mahallesi’ni yok edip, başka mahallelerle bölük pörçük birleştirerek adını aslında semtin adı olan Karagümrük Mahallesi yaptılar. Adını kent hafızasından sildikleri Hatice Sultan'ın, Kanuni Sultan Süleyman'ın kız kardeşi olduğunu hiç akıllarına getirmedi bile bu "sözde" Osmanlı hayranları. Yetmedi, Fatih tarafından bu mahalleye yerleştirilmiş Çingeneleri kuş uçuşu 35 km uzağa sürdüler. El koydukları yerlere yaptıkları ve Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerince imarı iptal edilen konutlarıysa Suriyelilere sattılar.

Kendilerine "Ensar" dediler ama her ne hikmetse göçmenlerden hiç birini alıp kendi köylerine götürmediler, dünyanın başkentine yığdılar.

İktidardakiler Fatih'le öyle bir uğraşıyorlar ki, anlatmaya gazete sütunları yetmez. Stadını aldıkları yetmedi, ilçenin takımı Fatih Karagümrük aleyhine bu sezon 28 maçta 16 penaltı verildi.

Seçim sonuçları bu ilçede sürprize gebe olabilir. Geçen seçime göre nüfus %20 civarında azaldıysa seçmen sayısı da bir o kadar azalmıştır.

Bakarsınız ilçedekiler de "bu kadar Ensarlık yeter" diyerek yerel seçimde bir penaltı golüyle iktidar partisini Fatih'ten göç eyletir...

06 Mart 2024 - M. Şevket Atalay