Aferin Kemal beye, ülke için beş trilyon dolar bulmuş.

Trilyonda on iki tane sıfır vardır ama ona değerini katan başındaki rakamlardır. Yani başında bir varsa bir trilyon, beş varsa beş trilyon olarak değer ifade eder. Solunda hiç rakam yoksa on iki sıfırın değeri yoktur. Eğer rakam sağında ise ifade ettiği değer düşüktür.

Sayın Kılıçdaroğlu 8 Kasım 2022 tarihinde partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Amerika ve İngiltere'ye yaptığı gezilerle beş trilyon dolar bulduğunu, bulduğu paranın faizi düşük temiz para olduğunu, bu parayı yatırımcı gençlere sunarak ülkeyi kalkındıracağını söyledi.

Yurt dışında üniversitelerde olan Türk bilim insanları arabulucu olacak ve beş trilyon doları teknoloji üretmek isteyen gençlerle buluşturacakmış. Kirli parayı sevmeyen bu temiz para sayesinde ülkemiz kalkınacakmış.

"Hadi, yırttınız. Bütün sorunlarımız çözülecek. Kılıçdaroğlu amcanız kurtaracak sizi." diye yazacağım, başlayacaklar "biliyoruz zaten senin gizli AKP'li olduğunu" veya "ne yani Erdoğan mı devam etsin" demeye. Bana laf eden feraseti yüksek solcu(!) kardeşlerim, siz bu söylemi gerçekten hiç irdelediniz mi? Sayı saymayı bilir misiniz? Türkiye'nin yeni borca gereksinimi var mı, varsa ne kadardır diye araştırdınız mı?

Bahsedilen rakamın ülkemizin aşağı yukarı altı yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasılası civarında olduğunu biliyor musunuz? Ülkemizin beş yıl içinde ne kadar dış borca gereksinimi olduğu konusunda bir projeksiyonunuz var mı? Veya bu konuşmayı yapan kişi ülke rakamlarından ne kadar haberdar?

Ben az çok ülkemizin ekonomi rakamlarını takip ediyorum. Londralı tefecilerin parasının temizliğini bilemem ama faizinin düşük olmadığını, vadesinin de kısa olduğunu biliyorum.

Türkiye'nin son yirmi yıllık yönetimi sayesinde kısa vadede dış borca gereksinimi olduğunu da biliyorum elbette. Borcu bulma yolunun ise (tefeci lafı ağır gelecekse) bankerlerde değil IMF'de olduğunu, IMF 'in Erdoğan’ın söylediği gibi olmadığını da biliyorum. IMF size bir şey dayatmaz güzel kardeşim, siz ülke yönetimi olarak neler yapacağınızı taahhüt edersiniz, onlar da paranın doğru kullanılacağına ikna olup size kredi musluklarını açtırır ve kontrollü olarak kullandırır. Başlangıçta IMF ile yapılacak beş milyar dolarlık bir stand-by anlaşması kısa vadeli ödemeler dengesi sorunlarınızı giderecek parayı bulmanızı sağlar. Biz zaten ülke olarak IMF'nin hissedarıyız. Kısaca IMF öcü değildir, önemli olan sizin yol haritanızdır. Geçmişteki örnekte de yapılanları IMF değil biz belirlemiştik.

2023 yılında iş başına gelecek iktidarın devlet görgüsüne, ekonominin gerçeklerine ihtiyacı olduğu kadar matematik bilgisine de ihtiyacı olacak.

Bunun için de sıfırların solunda olacak rakam ya da lider gerekiyor. Sağda rakam olmak istiyorsanız trilyon değil, küsurat olursunuz... 

09.11.2022 - M. Şevket Atalay