Geçtiğimiz günlerde meydana gelen iki trafik kazasında onlarca vatandaşımızı kaybettik. Kayıplardan çok daha fazla vatandaşımız da yaralandı.

 

Her kazadan sonra olduğu gibi yetkililer kazaların soruşturulduğunu ve sorumluların cezalandırılacağını açıkladılar.

 

Oysa olanlar kaza değil. Beklenen sonuçlar. Devleti yönetenler laf üretmek yerine nizamname çıkarabilseler, yürürlükteki nizamnameleri denetleyip uygulayabilseler bunlar gibi birçok kaza önlenebilir. Tabi, sadece kanun ve yönetmelikleri revize etmek yetmiyor. Trafikteki araç sayısının artmasıyla övünmek yerine rakamlardan ders çıkarmak gerekiyor.

 

Makalenin sonunda 2021 yılsonu itibariyle trafikte kayıtlı araçların yaşları itibarıyla dağılımını göreceksiniz.

 

TUİK rakamlarına göre trafikte olan araçların % 57,5'i on yaşından büyük. Otobüslerde bu oran % 58,2. Kamyonlarda ise % 68,8.

 

Yollarımızda yirmi yaşından büyük 339.716 kamyon hala yük taşırken, 56.752 otobüs ise can taşıyor.

 

Trafikteki araç sayısıyla, yol yapmakla övünenler yüzünden yollarımızda can kayıplarından dövünenler ülkesi halindeyiz.

 

Yük ve yolcu taşımacılığımızda tren yollarının payını arttırmak gibi doğru çözümlere soğuk bakan iktidar, hiç değilse karayollarında can ve mal taşıyan araçların yaş ve fiziksel niteliklerine kafa yormak yerine klişe laflarla kazalardan sonra sadece konuşuyor.

 

Avrupa'da yirmi yaş üzerinde olan otobüs ve kamyonları ancak müzelerde görebilecekken, ülkemizde burnunuzun dibinde üstünüze gelirken görebilirsiniz.

 

Devleti yönetenler can ve mal taşıyan otobüs ve kamyonları yenilemek için yeni araçlar üzerindeki vergi yükünü azaltsalar, beş yaşından büyük olanları fiziksel olarak senede altı ayda bir denetleseler sorunun önemli bir bölümü hallolacak.

 

Sorunun diğer yanı ise bu araçları kullananların çalışma koşulları ve çalışma sürelerini insancıl koşullara getirmek. Bu konuda 2010 yılında yazdığım "OTOBÜS KAZALARI VE SOSYOLOJİ" başlıklı ve 2014 yılında yazdığım "SHT-6A.50 Rev.04" başlıklı makalelerde çözüm önerileri var. Eminim, bunlara benzer onlarca öneri zaten devletin arşivinde duruyordur. İş ki niyet olsun, bilimsel ve insan onuruna yakışır çözümler basit.

 

Kazayla gitmemek için devletin bilgi birikimi yeterli iken, bu birikimi kullanamayan iktidar kazasından kurtulmak gerektiği apaçık ortada...

 

24.08.2022 - M. Şevket Atalay