AKP yirmi yıllık iktidarında bir ilki daha başardı. Kolay değildi elbette, bunu başarmak. Kutluyoruz. Biliyorsunuz, AKP kurulduğundan beri hedef koymayı seviyor. Hoş, tutturdukları bir hedefi henüz göremedik ama söylenince kulağa güzel gelmesi bile yetiyor milletimize.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılı geliyor ya, “Türkiye'nin Yüz Yılı” diye yeni hedeflerini açıkladılar. İnternet sitesi bile yapmışlar; "turkiyeyuzyili.com/tr" diye.

Daha önce "HEDEF 2023" vardı hatırlar mısınız? 2011 yılında açıklamışlardı. AK Parti’nin resmi internet sitesinde hala duruyor. 2023'te dünyanın ilk on ekonomisi arasında olacağımız ve kişi başı milli gelirin 25 bin dolar olacağı yazılı. Gülmeyin, inanmıyorsanız tıklayıp bakabilirsiniz. Sıkın dişinizi, 2023'e ne kadar kaldı ki?

Bu arada hatırlarsanız açıklanmış 2053 hedeflerimiz var, 2071 hedeflerimiz var. Hedef çok. Hedefler bu kadar çok olunca karışıyor olmalı, neyi ne zaman yapacağımız.

Türkiye'nin Yüz Yılı, 2053'ü de içeriyor 2071'i de. Bu internet sitesinde dolaştım durdum, neyi yapacağız, ne zaman yapacağız diye. Neler var neler.

Mesela "tahliye operasyonları" diye kocaman başlık var. Covid salgınında yüz bin vatandaşımızın bulundukları ülkelerden yurda getirildiğini anlatıyor. 2023-2123 arasında olacaklarla ilgisini ben çözemedim.

Antalya Diplomasi Forumu var. 2021 yılındaki toplantıyı anlatıyor.

Atatürk Hava Limanı Millet Bahçesi bile var. Havalimanımızın nasıl yok edildiğini anlatıyor. Türkiye Yüz Yılı’nda çimende yuvarlanıp, gökte uçan tanka bakarsınız.

Saçmalamıyorum, her halde tankımız bizim yüz yılımızda göklerde olacak olmalı. Çünkü 2123 hedeflerinde yerli ve milli tankımızla ilgili gram bilgi yok.

Sayın Cumhurbaşkanı tarafından 15.11.2012'de tanıtımı yapılırken 2015 yılında seri üretimine geçileceği belirtilmişti. Olmadı, 02.07.2021'de Arifiye'de bir kez daha tarih vermişti; 2023 başında Altay tankımız silahlı kuvvetlerimizin envanterinde olacaktı.

Fırtına obüslerimiz zaten bu fabrikada yapılıyordu. Hatta 2012 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız 244. Fırtına Obüsümüze kaynak bile yapmıştı.

2022 yılında ise Amerika'dan yeni tip motorları gelecekti yeni nesil Fırtına -II obüslerinin. Bu motorlar ne oldu? Geldi mi, yoksa hala ABD'de ortağı olduğumuz, parasını ödediğimiz halde alamadığımız F-35'lerin yanında rehin mi duruyor? 

Elimizdeki tankların bakımı ve modernizasyonu da Arifiye'de yapılıyordu, Katarlılar işe katılana kadar. Şimdi ise ne olduğu meçhul.

Türkiye'nin, cumhuriyet idaresindeki ilk yüz yılının son yirmi senesindeki icraatları sonunda tank ortada olmadığı gibi fabrikaya da ne olduğu belli değil.

Uçtu uçtu, tank uçtu...     

02.11.2022 - M. Şevket Atalay