Bir işe girilirken hesabı düzgün yapılmazsa, iş başlayınca içinden çıkılamıyor.

 

Merak etmeyin, "altılı masa" üstüne ahkâm kesmeyeceğim. "Bu hale geleceği baştan belliydi" deyip geçeceğim.

 

Ben ülkemdeki hesapsızlıkları anlatmaya sorgulamaya, sorgulayanlar sandıkta öne geçene kadar bıkmadan usanmadan devam edeceğim. Sonrasında da yeni gelenler hesapsız davranırsa devam edeceğim elbet anlatmaya.

 

Çanakkale Köprüsü projesi başladığından beri hesapsızlığını her sene yazıyorum. Proje başlarken verilen garanti sayılarını göz ardı edenler benimle birlikte 2022'de ödemeye başladılar geçmeyen araçların parasını.

 

Kısaca özetleyeyim. Çanakkale Köprüsü’nden verilen günlük garanti geçiş sayısı 45.000 araçtır. Araç başına 15 Euro olmak üzere günlük toplam 675.000 Euro, 18 Mart 2022 tarihinden itibaren köprüden geçiriciye (müteahhide) ödenmektedir.

 

Köprü güzellemecileri bu parayı geçenlerin ödeyeceğini söylemekteydi. Acaba ne kadar haklı çıktılar, ne dersiniz? Bu sene 18 Mart'ta açıklasınlar geçen sene köprüden günde kaç araç geçtiğini. Açıklamazlar, açıklayamazlar.

 

Onlar açıklamayacağı için size hesapsızlığı ben bir kez daha anlatayım. Günde ortalama 4.000 araç bile geçmedi Çanakkale Köprüsü’nden, güzel kardeşim.

 

2021 yılında Çanakkale Boğazı’ndan gemilerle günde 8.382 araç geçişi olmuştu. 2022 yılında ülkemizdeki motorlu araç sayısı % 11,2 oranında artmış. Demek ki Çanakkale Boğazı’ndan 2022 yılında günlük geçecek araç sayısını 9.321 olarak kabul edebiliriz. Çanakkale Boğazı’ndan 2022 yılında gemiyle geçen araç sayısının günlük ortalama 5.524 olduğunu bakanlık açıklamışsa, bu durumda Çanakkale Köprüsü’nden günde kaç araç geçmiştir?

 

Çanakkale Köprüsü’nden geçen yıl günlük ortalama 3.797 (olasılıkla) araç geçmiştir.

 

Tüm veriler elde olmadığı için yanılgı payımı eklesek bile, hesap ortada. 45.000 nerede, 3.797 nerede? Geçenler yaklaşık ücretin 10 Euro'sunu ödediler. Yani, geçen senenin 290 günü köprü geçiricisine her Allah’ın günü 637.000 Euro karşılığı para ödendi cebimizden. Köprünün otoyoluna ödenenler bu bedele dahil değil. 2022 yılında 185 milyon Euro civarında para gidiverdi bütçeden treni çalındığı için ortası delik köprüye.

 

Sorun güzel kardeşim, siz de "Çanakkale Köprüsü’nden günde 45.000 araç geçeceğini nasıl hesapladınız?" diye sorun. Sorun ki hesapsızlıklar bitsin.

 

Öyle bir güçlü sorun ki, bir daha kimse hesapsızlık yapmasın, İstanbul'a kanal açmaya niyetlenemesin.

 

Dert etmeyin dağılan masaları, çözüm bizde.

 

Biz hesabını sorarsak ancak, bahar memleketimizin dağlarına da, ovalarına da gelir...

 

05.03.2023 - M. Şevket Atalay