Kahramanmaraş merkezli deprem ülkemizin o bölgesini yerle bir etti. Birçok noktada taş taş üstünde kalmadı. Ülkeyi yirmi yıldır yönetenler bilim insanlarının bu bölgeyle ilgili yıllardır yaptıkları uyarıları dikkate almadıkları için felaketin boyutu arttı.

 

AKP kadrolarının savunması yıkılan devlet yapılarının kendilerinden önceki dönemde yapıldığı, yıkımların ağırlıklı olarak bu yapılarda gerçekleştiği yönünde. Bir yönüyle doğru da, bu yapıların depreme dayanıklıklarını kontrol etmek ülkeyi yönetenlerin rutin görevi değil mi? Yirmi yıllık sürede en azından devlet yapılarının kontrol edilip depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekmez miydi?

 

"Yirmi yılda neler yaptık neler" diyerek hazırladıkları seçim reklamlarında AKP yöneticileri "Doğruya Doğru" sloganını seçmiş. Sloganı "Lider masabaşında değil işbaşında belli olur" ifadesiyle güçlendiriyorlar.

 

Yirmi yıldır işbaşındalar. Spor tesisi diye yaptıklarına bakalım, sadece deprem bölgesine değil, hatta ülkenin tamamında bakalım.

 

Mesela Erzurum. Erzurum Stadını 2010-2011 yıllarında milyonlarca lira harcayarak baştan aşağı yenilediler. Nasıl bir yenileme yaptılarsa son depremin merkezine kuş uçuşu 450 km mesafede olan stad deprem nedeniyle kullanılamaz hale geldi. AKP'nin işbaşında yaptıkları yüzünden 450 km ötede olan deprem nedeniyle Erzurumspor maçlarını evinden kuş uçuşu 1.000 km uzakta İstanbul'da oynuyor.

 

İstanbul'da stat olsa neyse, Erzurumluların başımızın üstünde yeri var. Deprem mağdurlarına elbette yardımcı olacağız. Oysa İstanbul'un takımı Karagümrük'te statsız. AKP iktidarınca yirmi yıldır masabaşında verilen sözlerin hiç biri işbaşında tutulmadığı için Karagümrük stat stat gezip oynuyor. Yirmi yıldır işbaşındayken Karagümrük Stadı’na çivi çakmayanlar Erzurum Stadı’nı yeni baştan yapma sözünü vermekten geri durmuyorlar.   

 

Ya, Erzurum'da yaptıkları kış olimpiyatları tesisi? 2011 yılında yapılan tesis 2014 yılında çöktü. Milyonlarca lira harcadılar, pat 2022'de bir daha çöktü. 2011'de Başbakan olan günümüzün Cumhurreisi Erdoğan tesisin açılışında Kılıçdaroğlu'nu "gel de tesis gör" diye davet ediyordu. Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası için Erzurum'a gittiğinde hem stadı hem de kış olimpiyatı tesislerini görmelidir.

 

Yalnız Erzurum mu? AKP iktidarınca 2016 yılında yapılan Eskişehir Stadı da 2020 yılında çöküverdi. Niye biliyor musunuz? İşbaşı yapmadan önce masabaşında kar yükü hesabını yapmadıkları için.

 

Öyleyse, AKP'nin kampanya sloganıyla söyleyeyim. Doğruya doğru. Lider dediğin işbaşında yaptıklarıyla ve yapmadıklarıyla müsemma.

 

Bak benim, güzel kardeşim. İşbaşında başarılı olmak için önce masabaşında çalışmak, masabaşında çalışanların yaptıklarına değer vermek gerekir.

 

AKP iktidarı yirmi yıldır masabaşında çalışanları "okumuşlar da ne olmuş?" diyerek küçümseyip "müsvedde" olarak yaftaladığı ve aklına estiği gibi işbaşı yaptığı için memleket bu hale geldi.

 

Umarım ki 14 Mayıs’tan sonra, işbaşına geçmeden önce masabaşında çalışılır...

 

12.04.2023 - M. Şevket Atalay