Küresel ısınmanın mevsimlere etkisi! 2100 yılında yazlar altı aya çıkabilir.

Çin'de yapılan araştırmaya göre, Kuzey Yarımküre ‘de her geçen gün sonbahar ve kış aylarının kısaldığı açıklanmıştır. Kuzey Yarımküre ‘de dört mevsimin uzunluğu ve başlangıcındaki değişiklikleri ölçmek için 1952'den 2011'e kadar tarihsel günlük iklim kayıtlarını inceleyen araştırmacılar, ortalama yaz günlerinin 78 günden 95 güne çıkarak 17 gün uzadığını tespit ederken kış aylarının ise; 76 günden 73 güne düştüğünün tespit edildiğini açıklamışlardır. İlkbahar ve sonbahar aylarının da her geçen yıl daha da kısaldığını belirten bilim insanları ısınmadan en çok Akdeniz ve Tibet Platosunun etkilendiğini belirtmişlerdir. Araştırmacılar, küresel ısınmanın mevcut durumda devam etmesi halinde 2100 yılına kadar Kuzey Yarımküre ‘de kış aylarının iki aydan daha az süreceğini, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinin daha da kısalacağını, yaz aylarının ise 6 aya çıkacağını tahmin ettiklerini açıklamışlardır.

Çalışmayı gerçekleştiren Çin Bilimler Akademisi ve ABD merkezli okyanus bilimcileri, "Küresel ısınma nedeniyle yazların uzadığını ve ısındığını belirterek kışların da ısınarak kısalmakta olduğunu ifade etmekteler. "Değişikliğin büyük oranda tarım, insan sağlığı ve çevre üzerinde geniş etkileri olacak" belirtilmektedir.

1950’lerde eşit olarak yaşanıyordu.

Çin bilimler akademisine göre 1950'lerde Kuzey Yarımküre ‘de dört mevsim öngörülebilir şekildeydi ve eşit olarak yaşanıyordu ancak iklim değişikliği şu anda mevsimlerin uzunluğu ve başlangıç tarihlerinde dramatik ve düzensiz değişikliklere yol açmaktadır.

Araştırmacılar, Kuzey Yarımküre ‘de dört mevsimin uzunluğu ve başlangıcındaki değişiklikleri ölçmek için 1952'den 2020'e kadar olan tarihsel günlük iklim verilerini kullandılar. Yaz başlangıcını, o dönemin ortalama sıcaklığının yüzde 25 üzerinde sıcaklık görüldüğü günü sayan bilim insanları, kışın başlangıcını da ortalamanın yüzde 25'in altında sıcaklıklar görüldüğü gün olarak kabul ettiler.

Ortaya çıkan verilerle, 1952 ila 2020 yılları arasında yaz ayı günlerinin 78 günden 95 güne çıktığını tespit eden bilim insanları, kış mevsiminin ise 76 günden 73 güne düştüğünü bildirmekteler. İlkbaharın en uzun mevsim olarak görüldüğünü belirten bilim insanları, yine de ilkbaharın 124 günden 115 güne düştüğünü, sonbaharın ise 87 günden 82 güne düştüğünü ifade Verilerde ilkbahar ve yaz aylarının her geçen yıl daha erken başladığını belirten bilim insanları, sonbahar ve kış aylarının daha geç başladığını kaydettiklerini bildirdi.

Akdeniz'in ve Tibet Platosunun mevsimsel değişikliklerden en fazla etkilenen bölgeler olduğunun altını çizen uzmanlar, iklim değişikliği ve küresel ısınma üzerine herhangi bir radikal çaba ortaya konmazsa, 2100 yılında kış aylarının 2 aydan daha kısa süreceğini, yaz ayının ise altı ay sürebileceğini bildirmekteler. Diğer bir ifadeyle yaz ayları 2020 yılına geldiğinde yaklaşık 17 gün uzamıştır.

Ekolojik çevre bozulabilir ve istenmeyen durumlarla karşılaşabiliriz.
Birçok parazit en çok sıcak mevsimlerde çoğalır, bu nedenle bu sıcak mevsimlerde çoğalan parazitlerden ve zararlılardan biraz kurtulmak için daha soğuk mevsimlere güveniriz. Sivrisinekler, pireler, keneler ve iç parazitler gibi fırsatçı zararlılar, kendimizi yılın daha uzun dönemleri ile uğraşırken buldukça daha fazla endişe verici hale gelecek ve zararlılar yavaş yavaş direnmek için geliştikçe onlarla mücadele etmek için kullandığımız ürünler giderek daha etkisiz hale gelecek kimyasallar. Daha güçlü, daha sert pireler; yılın büyük bir bölümünde yumurta bırakan bot sinekleri; bahçede daha fazla yuvarlak solucan. Bu durum doğal olarak güzel bir düşünce değildir.

Ne yazık ki, buna alışmak zorunda kalacağız gibi görünüyor. Geçen yüzyılda, yüzey sıcaklığı tam bir dereceden fazla arttı. Bu kulağa pek hoş gelmeyebilir, ancak mevsimsel farklılıklar üzerinde muazzam bir etkisi olduğu şüphesizdir. Ve küresel sıcaklığın bu yüzyılda daha da artması bekleniyor. Beğensek de beğenmesek de daha uzun haşere mevsimleri bir yaşam biçimi olacak. Bu hem pire hem de kene popülasyonlarının kademeli olarak arttığı, daha uzun sıcak aylar ve daha sıcak soğuk aylar ile iklim değişikliğinden etkilenen bölgelerde zaten belirgindir. Açıkçası, tüm vücut istilasını önlemek veya hem evcil hayvanlarda hem de evcil hayvanlarda bağırsakları ve gözleri enfekte edebilen yuvarlak solucanlar gibi kolayca görülemeyen daha zararlı haşerelerden kaynaklanan hayatı tehdit eden enfeksiyonlardan kaçınmak için başka kaynaklar planlamamız gerekiyor.

Eğer her şey bu şekilde devam ederse 2100 yılında insanoğlu altı ay yaz mevsimini yaşayacak ve ekolojik denge canlıları ciddi anlamda tehdit edecektir.