Felaket birkaç yıl içinde bile gerçekleşebilir.

"Kıyamet Buzulu" olarak adlandırılan yeryüzünün en geniş buzulu Thwaites, küresel ısınma nedeniyle büyük bir değişikliğe uğramakta ve ciddi şekilde tehlike sinyalleri vermektedir. İşte 'Kıyamet Buzulu'nun erimesiyle beklenen tehlikeler...

Yeni bir çalışma, "Kıyamet Buzulu" olarak da bilinen Thwaites Buzulu'nun son 200 yılda düşünüldüğünden iki kat daha hızlı geri çekildiğini ortaya koymuştur. Deniz tabanı ilk kez yüksek çözünürlükte haritalanan Antarktika'daki buzulun parmak ucunda durduğu görülmüştür. Uzmanlar, bunun küresel deniz seviyelerinin 3 metre kadar yükselmesine neden olabileceği konusunda uyararak, bir yıl gibi kısa bir süre içinde çeşitli felaketler yaşanabileceği konusunda halkı uyarmaktadır.

Bilim insanları, Antarktika'daki Thwaites Buzulu’nun son 200 yılda, önceden düşünülenden iki kat daha hızlı geri çekildiğini keşfetmişlerdir.

2000 yılından bu yana 1 trilyon tondan fazla buz kaybına uğrayan ve son 30 yılda iki kat daha hızlı eriyen buzulun tamamen erimesi durumunda küresel deniz seviyesini 65 santimetre yükselteceği belirtilmiştir.

Bilim insanları tarafından yapılan son araştırmalara göre, buzulun erimesi durumunda Şanghay, New York, Miami, Tokyo ve Mumbai dahil olmak üzere dünyanın birçok büyük şehrini sular altında bırakma potansiyeline sahip olacaktır.

KÜRESEL DENİZ SEVİYESİNDE 3 METRE YÜKSELME

Batı Antarktika’da yer alan buzul, küresel deniz seviyesinin yükselmesi hakkında tahminlerde bulunmaya çalışan araştırmacılar için önemli bir önem taşımaktadır. Çünkü Thwaites'in ve çevresindeki buzlu havzaların toplam kaybı, küresel deniz seviyelerini 3 metreye kadar yükseltebilir. Bu nedenle, Thwaites aynı zamanda 'Kıyamet Buzulu' olarak da adlandırılmaktadır.

Nature Geoscience adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, ilk kez Thwaites'in önündeki deniz tabanını yüksek çözünürlüklü olarak haritalamışlar ve bu da onlara buzulun geçmişte ne kadar hızlı geri çekildiğini ve hareket ettiğini anlamalarına yardımcı olmuştur.

Araştırmacılar, Kıyamet Buzulu’nun son 200 yılın bir noktasında, altı aydan daha kısa bir süre boyunca, deniz dibinin bir kısmıyla temasını kaybettiğini belirterek yılda 1 km’den fazla bir hızla erdiğini ortaya koymuşlardır.

Bilim insanları bu rakamın, 2011 ve 2019 yılları arasında uydu kullanılarak yapılan çalışmalardaki bulguların iki katı olduğuna dikkat çekmektedirler.

PARMAK UÇLARINDA DURUYOR

İngiliz Antarktika Araştırması'ndan deniz jeofizikçisi ve çalışma ortak yazarı Robert Larter ise, "Thwaites bugün gerçekten parmak uçlarında duruyor ve gelecekte küçük zaman dilimlerinde büyük değişiklikler görmeyi beklemeliyiz. Bu birkaç yıl içinde bile gerçekleşebilir” demektedir.

Şehirleri sular altında bırakması öngörülen buzul erimesinin deniz seviyesinden yüksekliği az olan Kiribati, Tuvalu ve Maldivler gibi alçak ada ülkelerini büyük ölçüde yutacağı belirtilmektedir.

Buzul, Büyük Britanya büyüklüğünde donmuş bir buz nehri ve hâlihazırda küresel deniz seviyesindeki artışın yaklaşık yüzde 4'üne katkıda bulunmaktadır. Buzulların erime hızının son otuz yılda artarak ikiye katlanması, okyanuslara 1990'lara kıyasla iki kat daha fazla su bıraktığı anlamına gelmektedir.

Gerçekte 130 kilometre genişliğiyle dünyanın en geniş buzulu olan Thwaites Buzulu, buz rafı adı verilen, buzulu tutan ve daha az hızlı akmasını sağlayan yüzen bir buz platformu tarafından tutulmaktadır. Thwaites'in buz sahanlığının çökmesinin buzul için sonun başlangıcı olacağını söyleyen bilim insanları, buz rafının yok olmasının on yılın ardından bütün buzunu okyanuslara boşaltacağını belirtmekteler.

Bu gelişmelerin, Antarktika’nın bu bölümünde küresel ısınmadan dolayı oluşacak değişimin gelecek yüzyılın nasıl olacağına ışık tutacaktır.