Sürekli olarak küresel ısınmanın gittikçe hızlanmakta ve dünyamızın geri dönüşümü olmayan yeni evrelere doğru ilerlemekte olduğunu belirtmekteyiz. Ancak bu konuda gerçekleştirilen çalışmalar hiçte beklemediğimiz bambaşka sonuçlara bizi götürmektedir.

Sibirya'da binlerce yıl boyunca donmuş toprakların derinliklerinde hapsolmuş olan mikroorganizmalar, artan buzul erimesi ve gemicilik faaliyetlerinin hızlanması sonucunda salgın hastalık riski oluşturmaya başladığı küresel iklim araştırmacıları tarafından ortaya konmaktadır. Araştırmacı Jean-Michel Claverie, 'Şu anda somut bir tehditle karşı karşıyayız' ifadesini kullanarak durumun ciddiyetini vurgulamaktadır.

Bilim dünyası, önemli bir salgın tehdidiyle karşı karşıya olduğumuz konusunda uyarılarda bulunmaya başlamışlardır. Araştırmacılar, Arktik'te donmuş halde bulunan eski virüslerin iklim değişikliği etkisiyle çözülebileceğini ve potansiyel bir büyük salgına yol açabileceğini vurgulamaktadırlar.

Bilimsel çalışmalarda yer alan habere göre, 'Methuselah' veya 'zombi virüsleri' olarak adlandırılan bu mikroplar, bu endişeleri dile getiren araştırmacılar tarafından izole edilmiş durumda. Bilim insanları, eski mikroorganizmaların sebep olduğu hastalığın erken vakalarını tespit etmek amacıyla bir Arktik izleme ağı oluşturma çalışmalarını hızlandırdığını ifade etmekteler.

Aix-Marseille Üniversitesi'nden genetik uzmanı Jean-Michel Claverie, 'Şu anda pandemik tehditlere ilişkin analizler, güney bölgelerde ortaya çıkıp daha sonra kuzeye yayılabilecek hastalıklara odaklanıyor. Buna karşılık, kuzeyde ortaya çıkıp güneye doğru ilerleyebilecek bir salgına çok az önem veriliyor. Bunun bir ihmal olduğuna inanıyorum. Orada insanlara bulaşıp yeni bir salgın başlatma potansiyeline sahip virüsler var” demektedir.

Bu iddia, Rotterdam'daki Erasmus Tıp Merkezi'nden virolog Marion Koopmans tarafından da kabul görmektedir. Koopmans, 'Permafrostta (donmuş toprak) hangi virüslerin bulunduğunu bilmiyoruz, ancak bir salgını tetikleyebilecek virüsün (örneğin çocuk felcinin eski bir türü) olabileceğine dair gerçek bir risk olduğunu düşünüyorum. Böyle bir şeyin olabileceğini varsaymamız gerekiyor” açıklamasında bulunmuştur. Gerçekte donmuş toprağın soğuk, karanlık ve oksijensiz olmasından dolayı virüslerden bazılarının yaklaşık 50 bin yıldır yaşadığı ifade edilmektedir.

Bilim insanları ve alanında profesyonel virologlar, yaklaşık 50 bin yıllık zombi virüsünün küresel ısınma nedeniyle ortaya çıkabileceğini dile getirmektedirler.

Hala buzullarda yaşadığı düşünülen bu virüsün ortaya çıkma ihtimali var mı?

Geçtiğimiz günlerde Jean-Michel Claveria'nın isimli bir virologun yaptığı keşif hem ürküttü hem de küresel ısınmanın sert gerçekliğini bizlerle yüzleştirdi. Ünlü bilim insanı Kuzey Kutbu'nun 2030'lu yıllarının yaz aylarında buz kütlesine sahip olmayacağını tahmin etmektedir. Bu nedenle de iklimin sera gazlarını atmosfere salacağı endişeleri de gittikçe artmakta.

Geçtiğimiz yıl Claverie'nin ekibi, Sibirya permafrostundan bulaşıcı türde antik virüs çıkardıklarına dair bir araştırma yayınlamıştır.

Başka bir ifadeyle Siberya'da yüzlerce yıl donuk olan buz kütlesi yavaştan çözülüyor mu?

Uzmanlar yükselen sıcaklıkların Dünya'da yaklaşık 50 bin yıllık 'zombi' virüsünün ortaya çıkmasına sebep olacağını dile getirmekteler.

Dikkatli olalım. Bu virüsler şu an yer altında ya da buz kütlesinin içerisinde. Bilim adamlarına göre: Ve hala canlı!

Sevgili okurlar işte bu da iklim değişiklinin halk sağlığı için oluşturduğu bir başka risk.