Önceden belirtmiştim, anlatmaya çalışmıştım demek yeterli olmuyor. Nisan ayında dile getirdiğimiz içinde bulunduğumuz yaz ile ilgili öngörülerimiz şu anda gerçekleşmektedir. Evet, daha öncede vurguladığımız gibi El Nino etkisi ile Pasifik Okyanusu suyunun ısınması, küresel ısınma ve yüksek basınçla birleşerek kavurucu yaz sıcaklıklarına yol açmaktadır.

Küresel ısınmanın bu şekilde kendini gösterdiği geçtiğimiz kış oldukça kurak geçmiştir. Kışı kurak geçiren dünya ülkelerini yaz aylarında daha zor günler beklediğini açıklamıştık. Avrupa'da ve batı Anadolu’da beklenen çok yüksek sıcaklıkların etkili olduğu görülmektedir. Türkiye'ye de gelen sıcak havaların etkili olduğunu beraberce yaşayarak görmekteyiz. Yani bu yaz, sıcaklık anlamında hayli zor günler geçireceğiz gibi görünmektedir.

Kavurucu sıcaklar Temmuz ayından itibaren Türkiye’de çok etkili olmaktadır.

Küresel ısınma sonucu geçen hafta Karadeniz Bölgesi'nin tamamında etkili olan kuvvetli yağış yerini kavurucu sıcaklara bıraktı. Sıcaklıklar birçok bölgede 40 dereceye çıktı.
Birçok şehirde sıcaklık 40 derecelere yaklaştı. Marmara, Ege ve Akdeniz’de hava sıcaklığı bunalttı ve bunaltmaya devam etmektedir. Sıcak hava günlük yaşamı olumsuz etkilerken, öğle saatlerinde cadde ve bulvarların boş kaldığı gözlenmektedir.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), El Nino koşullarının başladığını duyurmuştur. El Nino'nun küresel sıcaklık artışını hızlandıracağı bildirilen açıklamalarda, dünyanın farklı bölgelerinde hava koşullarının etkileneceği, can güvenliği için erken uyarı sistemlerinin kritik olduğu ifade edilmektedir.

Basitçe yine anlatmak gerekirse El Nino, doğu tropikal Pasifik Okyanusu'ndaki yüzey sularının olağandışı ısınmasını ifade etmektedir. İki ila yedi yıllık aralıklarla düzensiz olarak meydana gelen El Nino’nun okyanus sıcaklıkları, okyanus akıntılarının hızı ve gücü ve yerel hava durumu üzerinde etkisi bulunur. La Nina ise bölgenin yüzey sularının olağandışı soğumasını tanımlayan bir modeldir. İklim bilimciler normal deniz yüzeyi sıcaklıklarından sapmaları ölçmek için Okyanus Nino Endeksi'ni kullanmaktadırlar.

Türkiye en sıcak rekoru bu yıl kırabilir.

Türkiye'de bu sene çok büyük ihtimalle en yüksek sıcaklık rekorunu 2023’de yaşayabilir. Şimdiye kadar gördüğümüz sıcaklıkların çok daha üstünü görme olasılığı olabilir. Çok rahat 50 dereceleri görebiliriz.

Temmuz ayının ortalarında başlayan bu aşırı sıcaklıkların biraz düşerek ve artarak yani dalgalanarak Ağustos ayının ortasına kadar[ab1] devam etmesi öngörülmektedir. Dolayısıyla yaz aylarında kavurucu sıcaklıkların devam etmesi kaçınılmaz görünmektedir.

Bu aşırı sıcaklığın bir başka etkisi de kuraklıktır. Bu kadar yüksek sıcaklıkların zaten belli bölgelerde başlamış olan kuraklığın ilerleyeceğini göstermektedir. Demek ki suyu çok dikkatli kullanmamız gerekmektedir.

Küresel ısınma etkisiyle Hindistan'da, Çin'de, Moğolistan'da oluşan sıcaklıklar o kadar inanılmaz seviyelere ulaşmıştır ki yüzlerce insan ölmektedir. Bu aşırı sıcaklıkların yalnız yaşlılar ve hastalıklı olan insanlara değil herkese çok fazla etkisi olacağı kesindir. Aşırı sıcaklıkların herkesin sağlığına etkisi olduğunu unutmamalıyız. Bu sıcaklıklarda Hindistan ve Latin Amerika da gerçekleşen ölümleri[ab2] hatırlamak yeterlidir kanısındayım.

Küresel ısınmanın etkilerini yok edemeyiz ama gerekli önlemleri almazsak bu günleri de arayacağız gibi gözükmektedir.

 


[ab2]ekleşen