Değerli okurlarım

Geçen yazımdan hatırlayacaksınız. Arktik Zombi Virüsünden bahsetmiş ve küresel ısınmanın Sibirya buzullarını eritmesi sonucu ortaya çıkma olasılığı olan virüslerin zararlarını analiz etmeye çalışmıştım.

Bugün sizlere; bilim insanlarının uyarılarını dikkatinize sunmak istiyorum.

Sibirya Buzullarından Ölümcül Yeni Salgın Tehdidi

Küresel ısınma ile birlikte Dünya üzerindeki yaşamı etkileyebilecek yeni bir salgın tehdidi ile karşı karşıya gelmekteyiz.

Fransa’nın önde gelen kurumlarından Aix-Marseille Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, Sibirya’daki buzulların içerisine hapsolmuş antik virüslerin yeni bir salgın tehdidi yaratabileceği olasılığını özellikle belirtmekteler. Bilim insanları, daha önce de belirtilen “zombi virüs” olarak adlandırdıkları Methuselah mikroplarının bilim insanları tarafından izole edildiği açıkladıktan sonra kutuplardaki incelemeleri daha da yakından izlemeye karar vermişlerdir.

Aix-Marseille Üniversitesi’nden genetik uzmanlar grubu, “Şu anda pandemi tehditlerine ilişkin analizler, güney bölgelerde ortaya çıkabilecek ve daha sonra kuzeye yayılabilecek hastalıklara odaklanmaktadırlar. Buna karşılık, oldukça kuzeyde ortaya çıkabilecek ve daha sonra güneye yayılabilecek bir salgına çok az dikkat edilmiştir. Kişisel görüşüm bu büyük bir ihmaldir yani atlamadır. Başka bir ifadeyle orada insanları enfekte etme ve yeni bir hastalık salgını başlatma potansiyeline sahip virüslerin olabileceği aşikardır.

İngiliz The Guardian’daki haberde belirtildiği gibi Rotterdam’daki Erasmus Tıp Merkezi’nde çalışan virolog Marion Koopmans da bu görüşü oldukça güçlü bir şekilde desteklemektedir. Dr.Koopmans’a göre “Donmuş toprakta hangi virüslerin yattığı bilinmemektedir ama bu bir hastalık salgınını tetikleyebilecek (örneğin eski bir çocuk felci türünü) bir virüsün bulunması riskini taşıyabilecektir . Böyle bir şeyin olabileceğini varsaymak zorundayız” ifadesini kullandı.

Claverie önderliğindeki bilim insanları 2014 yılında bölgede inceleme yapmış ve bu mikropların binlerce yıldır donmuş toprakta gömülü olmasına rağmen halen tek hücreli organizmaları enfekte edebildiklerini keşfetmişti. Geçen yıl yapılan bir diğer araştırmada ise Sibirya’daki yedi farklı bölgeden toplanan mikrop ve virüslerin kültürlenmiş hücreleri enfekte edebildiğini gözler önüne sermişti. Kullanılan virüs örneklerinden birinin 48.500 yaşında olduğu belirtilmiştir. Bilim adamlarına göre, şu anda donmuş halde bulunan diğer virüslerin insanlarda hastalıklara yol açıp açmayacağı bilinmemektedir. Ancak bunlar tam açığa çıktığında da ne olacağı konusu şu anda tam net değildir.

Bu virüslerin soğuk, karanlık ve oksijensiz donmuş topraklarda bulunduğuna fakat iklim değişikliğiyle birlikte bunların ortaya çıkabileceğine dikkat çeken uzmanlar bir diğer risk unsurunu da gözler önüne sermektedir. En acil riski oluşturan şey doğrudan donmuş toprakların erimesi değildir. Tehlike başka bir küresel ısınma etkisinden kaynaklanmaktadır.

Kutup deniz buzulunun ortadan kalkması durumunda karşımıza çıkacaktır.

Gerçek anlamda küresel ısınma sonucu buzul çağından buyana buzullar altında kalan Sibirya bölgesinde binlerce yıl uykuda kalan virüslerin buzların erimesiyle ortaya çıkmalarının getirebileceği tehlikeleri görmemiz ve gerekli araştırmaları yaprak dikkatle araştırmalarımızı derinleştirmemiz gerekmektedir.