Sevgili Okurlar

Bugün sizlerle Küresel Isınmaya etki eden önemli bir faktörü tartışmak istiyorum.

Fosil Yakıt: KÖMÜR

Evet orman ve fosil yakıt.

Ormanlar bildiğiniz gibi, doğal yolla ya da insan emeğiyle yetiştirilen ağaç topluluklarına verilen isimdir. Biyolojik bir bütünlük ve yaşayan canlı bir varlıktır. Orman topluluğu çevresinden etkilenen, çevresini etkileyen, kendi iç yapısı içerisinde ormanı oluşturan öğeler arasında sonsuz sayıda karşılıklı ilişkiler vardır. Ormanlar dünya üzerinde yer aldığı iklim kuşaklarına göre çeşitli türlerden oluşur.

Ormanların çok yönlü yararları vardır. Orman ham madde kaynağıdır, toprakların aşınmayla yok olmasını önler, su kaynaklarını korur, sel ve taşkınların oluşumunu önler, yarattığı zararların en aza inmesini sağlar, iklim üzerinde olumlu etkiler yapar. Ormanlardan elde edilen en önemli ürün kereste ve odundur. Kereste çok sayıda endüstri dallarında kullanılır. Odun günümüzde dünyada kışın en önemli yakacak kaynağıdır. Ormanlardan elde edilen ürünler endüstride ham madde olarak kullanılır. Ayrıca ormanlar ekolojik ortamı dengeleyerek bol miktarda oksijen salınımına neden olur. Bu düzen gerekli yağmur ve küresel ısınmayı da kontrol altına almayı kolaylaştırmaktadır.

Gerçekler bu şekilde olmasına rağmen ormanları yok etmek acaba ne için?

Son zamanlarda Akbelen Ormanındaki ağaçların kesilmesi ve çorak bir ortam yaratılması, özellikle istemediğimiz fosil yakıt olan kömürün çıkartılması için olunca şaşkınlıkla izlemekteyiz.

Küresel ısınmaya doğrudan etkisi olan kömür.

Asya-Pasifik, küresel kömür tüketiminin yaklaşık dörtte üçünü oluşturmaktadır.  Hindistan'daki ölümcül hava kirliliği düzeylerinden Avustralya'daki aşırı sıcak hava dalgaları ve orman yangınlarına kadar küresel ısınmanın çevresel ve halk sağlığı üzerindeki etkileriyle mücadele edilmektedir.

Yanan kömür, Paris iklim anlaşmasında kararlaştırıldığı gibi, küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin çok altında sınırlamak için büyük bir tehdit oluşturan büyük miktarda karbondioksit emisyonundan sorumludur. Ancak küresel ısınmaya katkısının ötesinde, yerel topluluklar üzerinde de ağır bir bedel ödenmektedir.

Gerçekler bu halde iken ve devlet olarak yenilenebilir enerji kaynakları için yatırımlara ağırlık vermemiz gerekirken kömür için orman yok etmenin anlamı nedir.

Dünyanın en büyük kirleticisi olan Çin, 2060 yılına kadar karbon nötr hale gelme sözü verdi ve denizaşırı kömür santrali fonlarını durduracağını belirtmesine rağmen Çin ekonomisinin yaklaşık yüzde 60'ı hala fosil yakıttan güç almaktadır ve önümüzdeki zorlukların bir işareti olarak, yetkililer ülke çapındaki bir enerji kriziyle başa çıkmak için madenlere üretimi artırmalarını bile emretti.

Dünya küresel ısınmayla mücadele ederken başta Çin ve Hindistan olmak üzere kömür üretimini durduramamaktadır. Bizde ise durum tamamen farklıdır.

Türkiye’mizin fosil yakıta ihtiyacı yoktur. Var olan termik santrallara gerekli karbon filtreleri kullanılarak özellikle karbondioksit salınımı önlenmelidir. Yeni termik santrallara yol verilmemeli işletmede olanlarında modernize edilmeleri şarttır.

Ayrıca belirtmek isterim ki Türkiye gerek rüzgâr ve gerekse güneş enerjisi kaynaklarına yeterli miktarda sahiptir.

AKBELEN gibi ormanların fosil yakıtlar için yok edilmesi kendi kendimizin sonunu getirmekten başka bir faydası olmaz.

Yalnız küresel ısınma değil sağlıklı yaşamak için AKBELEN ormanındaki kesimlere dur dememiz gerekiyor.