Değerli okurlarım,

Sizlerin de çok iyi bildiği ve yaşadığı gibi 2023 yazında ve özellikle Temmuz, Ağustos 2023 aylarında aşırı sıcaklar, kuraklık ve seller gibi beklenmeyen doğa olaylarını yaşadık. Özellikle bu oluşumlara neden olarak El Nino’yu gösterdik.

Çok iyi hatırlayacağınız üzere El Nino , aslında Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen bir hava durumu modelidir. Gerçekte ise El Nino küresel sıcaklıkların yükselmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, küresel ölçekte, El Nino'nun bu olağandışı aşırı koşullar nedeniyle yangınlara veya su baskınlarına yol açtığı gösterilmiştir. Geçmiş El Nino döngüleri ayrıca rüzgâr, yağmur, don, yangın, yıldırım ve sel nedeniyle büyük maddi hasara yol açmıştır.

Biz de Türkiye olarak bütün bu olumsuzlukları geçtiğimiz yaz yaşadık.

Peki önümüzdeki kış aylarında neler olabilir?

Avrupa’da sıcaklık rekoru kırıldı, ABD'nin bir yanında sıcak ve kurak hava etkili olurken, diğer tarafta ise aşırı kar yağışı kendisini gösterdi. Türkiye'de ise ortalamanın üzerinde sıcaklık ve kuraklık görülüyor. Bu sefer de La Nina etkisi dünyada birçok olaya neden olmaya başladı. Ülkemizde ise kendisini 'kuraklık' olarak gösterdi.

La Nina nedir ve etkisi ne olacak?

La Nina İspanyolcadır ve direkt çevirisi "Kız’dır”. Bazen El Viejo olarak da tanımlanmaktadır. La Nina, pasifik okyanusu üzerinde etkili olan bir hava akımına verilen ad olarak adlandırılabilir. Pasifik üzerindeki basınç sistemlerini etkiler. Türkiye üzerinde direkt olarak bir etkisi yoktur. Lakin, pasifik üzerindeki basınç sistemleri üzerinde etkisi olduğu için Türkiye'de dolaylı bir gücü bulunmaktadır.

La Nina kuvvetlendikçe dünya soğuma evresine girmekte ve kutuplardaki buzul miktarı artmaktadır. Sadece Türkiye'de değil, ABD'nin batı kıyısı da oldukça soğumuş durumda. Dünya soğuma eğiliminde olduğu için Özellikle ABD'nin batı kıyısı ve ülkemizde kışın soğuk geçmesi beklenmektedir.

La Niña'nın önümüzdeki 2-3 aylık dönemde yüzde 50 olasılıkla devam edebileceği öngörülmektedir. Aşırı yağmur ve sel olasılıklarına rağmen La Nina nedeniyle kuraklığın devam edebileceği beklenmektedir.

"KURAKLIK BU SENE ÜLKEDE SORUN OLACAKTIR"

"Bu kar yağmayacak ya da yağmur yağmayacak demek değildir fakat sonbahar ve kışın ilk 1.5 ayındaki yağış azlığını kapatamayacağız demektir. Bu nedenle kuraklığın bu sene ülkede sorun olmaya devam etme olasılığı yüksektir. Unutmayın kuraklık sinsi bir doğal afettir. İnsana dokunan önemli bir etkisi sonra olacağı açıkça bellidir.

Dünyaca ünlü meteorolog, bir soğuk hava olayı olan La Nina’nın bu sene dünya genelinde etkili olacağına ilişkin açıklamalarda bulunmuştur. Dikkatli olmamız gerekmektedir. Çünkü la Nina etkisini devam ettirirse şimdiye kadarki en büyük kasırga sezonunu yaşıyor olabiliriz.

Bir La Nina yılı boyunca, kış sıcaklıkları Güney'de normalden daha sıcak ve Kuzey'de normalden daha soğuktur. La Nina ayrıca daha şiddetli bir kasırga mevsimine de yol açabilir. La Nina sırasında, Pasifik kıyılarındaki sular daha soğuktur ve normalden daha fazla besin içerir.

Meteoroloji uzmanları hava durumuna dair açıklamalar yaparken bu sene La Nina yılına girileceğine dikkat çekmekteler. La Nina kışı olarak da adlandırılan bu terimin anlamı merak konusu olmuştur.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yurdun Batı kesimlerinin kuvvetli yağış uyarısı yapmaktadır. Kuzey ve iç kesimlerde 2 ile 4 derece arasında sıcaklık düşüşü görüleceğini de kaydeden MGM, sağanak yağış nedeni ile oluşabilecek su baskını ve yıldırım tehlikesine karşı da vatandaşları uyarmaktadır. İşte La Nino yılına girme hazırlığı sinsice gelmektedir.