Önümüzdeki yıllar dünyamız için büyük önem taşımakta. Doğal afetlerin olmamasını ümit ederek yine de çok kritik dönemlere girme olasılığımız fazla görünmektedir.

Dünya küresel ısınma eşiği olan 1,5 C dereceye gelecek beş yıl içinde ulaşabilir.

Dünyanın birçok bölgesinde bu sene kuraklık yaşandı. Bu bölgeler arasında Türkiye’nin bazı yörelerini de saymak mümkün.

Diğer bir deyişle dünyanın küresel ısınmanın sınırlandırılması için eşik olarak belirlenen seviyeye, gelecek beş yıl içinde ulaşacağı öngörülmektedir.

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) raporuna göre 2025'e kadar, dünyanın sanayi öncesi seviyelerin 1.5 C derece üzerinde ısınması ihtimali %40 oranına ulaşmıştır. Paris İklim Anlaşması'nın belirlediği düzenlemeler göre küresel ısınmanın 2 C derecenin altında tutulmasını, sınır hedefin de 1,5 C derece olmasını gerekmekteydi. Bu araştırma ve sonuç raporunun belirlenmesi ABD ile Çin'in de bulunduğu 10 ülkede görevli bilim insanlarının çalışmaları sonucu olmuştur.

1980-1990 Döneminde öngörülen derecelere kıyasla dünyamızda yaşanan yeni olayların ışığında oranların çok büyük bir artışa neden olduğu görülmektedir. Bu ise, 1.5C'ye çok yaklaştığımız anlamına gelmektedir. Henüz o eşikte değiliz ama yaklaşıyoruz. Güçlü bir şekilde harekete geçmek için zamanı daralıyor, buna şimdi ihtiyacımız var.

Doğal değişkenlikler bize gelecek birkaç yılın biraz daha soğuk olabileceğini göstermektedir. Küresel ısınmanın 1,5 C derecelik eşiği kalıcı olarak aşmasının ise 10 ya da 20 yıl alabileceği

Birleşmiş Milletlerin düzenlediği son iklim panelinde, küresel ısınmanın 1,5 C dereceyi aşması durumunda iklim değişikliğine etkisinin de çok büyük olacağı vurgulanmıştı. Mevcut tahminlere göre, son dönemde sera gazı emisyonlarında kesintiye gidileceği sözleri verilmesine

Dünyanın sera gazı emisyonlarını kesme taahhütlerini en kısa zamanda yerine getirmesi şarttır ve karbonsuzluğun sağlanması için bir zorunlu bir uyarıdır.

İklim bilimcilerinin ortak görüş ve önerilerini de dikkate almak gerekmektedir;

Güneydoğu’da kuraklık söz konusu olacak ve acilen gerekli tedbirler alınmalı

İklim değişikliği nedeniyle önemli bazı şelaleler sessizliğe gömülmüştür. Hawkins, 2016'da iki ay ısınmanın 1,5 C dereceye çıktığını hatırlatmış ve geleceğe ilişkin uyarılarını yapmıştır.

Hawins’in uyarılarına göre;

İklim ısındıkça, 1,5 C derecenin üstüne çıkan aylar daha çok olacak. Sonra birkaç ay, bütün bir yıl, iki ya da üç yıl, sonunda da her yıl ortalama 1.5C derecenin üstüne çıkacak."

Hawkins, 1,5 C derecenin "geçiştirilecek sihirli bir sayı olmadığını" da belirtip şu yorumu yaptı:

"Bu uçurumun kenarı gibi değil, daha ziyade eğimli bir arazideymişiz gibi, iklim ısındıkça etkisi giderek daha kötü olacak.

"Isınmanın sınırlandırılması için bir sınır çekmeliyiz ama daha şimdiden İngiltere'de ve dünyanın başka yerlerinde iklim değişikliğinin etkisini gördüğümüzü fark etmeliyiz, bu etkiler giderek daha güçlü olacak."

İklim krizi nedeniyle 2025 yılından itibaren kombi satışlarının yasaklanması söz konusu olmaktadır.  Diğer taraftan sera gazı salınımlarının beş kat azaltılması da hedeflenmektedir. İklim değişikliği nedeniyle mavi gezegenimizi gerçek tehlike beklemektedir.