Değerli Okurlarım,

İlk önce girmekte olduğumuz 2024 yılının hepimize sağlık, sıhhat ve huzur getirmesini dilerim. Huzurlu ve her türlü sıkıntılardan uzak bir yılın bizlerle beraber olmasını dilerim.

Her zamanki gibi yazılarımı özellikle derin araştırmalar sonucu bulduğum bulgularla sizlere ulaştırmaya çalışmaktayım. Fakat üzülerek belirtmeliyim ki incelediğim konularda size 2024 yılında da çok ümitlendirici bir şeyler yazma olanağım olmayacak gibi gözükmekte.

Sıcak, çok sıcak: 2024 bir dönüm noktası olacak

Uzmanlar, 2024 yılının, 2023’ü geçerek insanlık tarihinde 1,5°C ısınma sınırını aşan ilk yıl olabileceğini öngörmekteler.

İngiltere meteoroloji kurumu Met Office’in tahminlerine göre gelecek yıl iklim tarihinde endişe verici bir dönüm noktası olma olasılığı çok yüksek.

Sözcü'nün aktardığına göre küresel 1,5°C sınırı Paris Anlaşması'nda belirlendi ve iklim değişikliğinin geri döndürülemez hale gelebileceği noktanın bu olduğuna inanılıyor.

2023 şimdiye kadarki en sıcak yıl olurken, 2024'ün de şimdiden rekor kıracağı tahmin edilmektedir.

Met Office, El Niño'yla birlikte iklim değişikliğinin bunaltıcı sıcaklıklara katkıda bulunduğunu belirtmekteler. Güneş 2024 yılında ısınma döngüsüne girmekte ve El-Nino sistemi ile birleştiğinde önümüzdeki yıl, yeni sıcaklık rekorlarının kırılabileceği yüksek olasılıktır.

Güneş’in 11 senelik döngülerle hafifçe ısınıp soğuduğunu ve bunun günlük yaşamda binde bir oranında ancak hissedilebildiğini belirten uzmanlar, geçtiğimiz 15 yıl içinde Güneş’in soğuk durumunu yaşadığımız belirtilmektedir. Bilim insanları güneşin soğuk duruma uzun süre daha yaşayacağımızı beklemekteydiler. Fakat bunun tam aksine güneş El Nino etkisiyle de fazla ısınmaya başlamıştır.

Bilim insanları gelecek yıl sıcaklıkların 1,34°C ila 1,58°C arasında olacağını tahmin edilmektedir.

2015 yılında ülkeler, küresel sıcaklığın 1,5°C'nin üzerine çıkmasını durdurma konusunda anlaşmıştı. Çünkü bu, iklimin tehlikeli derecede istikrarsız hale gelmeye başladığı nokta olarak kabul edilmektedir.

'İKLİM TARİHİNDE DÖNÜM NOKTASI...'

Tahmini yürüten Dr. Nick Dunstone, bunun "iklim tarihinde kesinlikle bir dönüm noktası" olacağını söylemektedir.

Met Offfice Profesörü Adam Scaife de "El Niño olayına ek olarak, Kuzey Atlantik ve Güney Okyanusu'nda anormal yüksek sıcaklıkların var olduğunu ve iklim değişikliğiyle birlikte bu faktörlerin, yeni küresel sıcaklık aşırılıklarının nedenini oluşturmakta olduğunu belirtmektedir.

Ancak diğer taraftan unutmamamız gereken bir gerçekte rekor kıran sıcaklıkların ana nedeni olarak Sanayi Devrimi'nin başlangıcından bu yana devam eden insan kaynaklı ısınmadır diyebiliriz.

Bu yaz oldukça kuvvetli bir El-Nino yaşanma ihtimali de var. Bu da ortalama sıcaklıkların beklentilerin üstünde olacağı anlamına gelmektedir.

Kısaca belirtmem gerekirse 2024 yılının yaz aylarında güneşin ısınması ve el Nino etkisinin birleşmesi sonucu bizi çok sıcak yaz ayları beklemektedir.

Sağlıkla ve huzurla yaşayacağımız nice yeni yıllara dileğimle.