Değerli Okurlar,

Geçtiğimiz yaz özellikle El Nino etkisiyle dayanılması zor sıcaklar yaşadık. Kuraklık ve yangınlar bize oldukça fazla zarar verdi. Aşırı sıcaklara dayanmak için olağanüstü gayret sarf ettik.

Peki, şimdi rahatlayacak mıyız?

Kuraklık hala devam ediyor. Özellikle su gereksinimleri sorunlu seviyelere çıktı. Buna rağmen sıcaklıklarda bir değişim, serinleme söz konusu.

Ya önümüzdeki kış ayları nasıl olacak. Uzmanların yaptığı araştırmalar ve görülen modeller pek iç açıcı değil.

Uzmanlara göre son 20 senenin en soğuk kışı kapıda! Sibirya soğukları bir gelecek pir gelecek lapa lapa yağan kar hayatı felç edecek.

Bu sene kışın nasıl geçmesi bekleniyor bununla ilgili 2024 hava tahmin raporu açıklandı.

Türkiye'de son yılların en sıcak yaz günleri yaşanırken birbiri ardına yurda giriş yapan sıcak hava dalgaları pek çok şehirde sıcaklık rekorları kırılmasına neden olmaktadır. Uzmanlardan yapılan uyarılarda kronik hastalığı olan, 65 yaş üzeri kişiler ve çocukların 11:00 ile 16:00 saatleri arasında sokağa çıkmamaları istenmiş ve halada istenmektedir. Şimdi ise yaklaşmakta olan kış ayları nedeniyle (sıcak havalardan bunalan kişiler için) kışın gelmesini beklerken kış mevsimi için de uyarılar gelmeye başlamıştır.

Uzmanlar ise kara kışın bu sene çok çetin geçeceği uyarısında bulunmaya devam etmekteler. Bu sene leyleklerin çok erken göç ettiği ifade edilirken çevre uzmanları bunun kara kışın en önemli habercisi olduğunu belirtmektedirler.

Küresel iklim değişikliği nedeni ile tüm dünyada mevsimlerin kaydığı belirtilirken bu sene kışın çok çetin geçeceği ifade edilmektedir. Ekim ayı ortası Sibirya, kar örtüsü ile kaplanmaya başlamaktadır. Bu artış her gün biraz daha artacaktır. Ekim ayı sonunda kar miktarı ne kadar çok olursa o kadar karlı bir kış yaşayabiliriz. Son 20 yılın Ekim ayı kar miktarları artmaktadır. Ekim ayı sonunda kar yağışlarının şiddetini arttıracağı beklenmektedir.

Son derece çetin ve bol kar yağışlı geçen 2002 ve 2016 kışlarını hatırlatan uzmanlar 2024 kışının son 20 senenin en soğuk ve en çok kar yağışı alan senesi olabileceğini ifade ederek şimdiden belediyelerin ve yerel yönetimlerin önlem alması gerektiği uyarısında bulunmaktadırlar.

Bu yaz Leylekler erken döndü! Leyleklerin bu göçü havanın çok daha erken ve hızlı soğuyacağının en belirgin göstergesidir. Uzmanlara göre bu kışın  çok çetin geçeceği kar ve soğuk havanın 1929 kışını aratacak derecede olacağı beklenmektedir.

1979 yılından itibaren leyleklerin göç hareketlerini izleyen ve bu konuda makaleler yazan bilim adamları bu sene Trakya ve İstanbul'a leyleklerin erken göç ettiklerini belirterek bunun kara kış habercisi olduğunu ifade etmekteler. Normal koşullar altında leyleklerin Avrupa'dan 26 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında göç etmesi gerekirken bu yıl 12-13 Ağustos tarihlerinde göç ettiklerini belirtmişlerdir.

BU SENE KIŞ NASIL GEÇECEK, 2023-2024 KIŞI SOĞUK OLACAK MI?

Yaşanan erken göçün Kuzey Yarım Küre'de soğuk kışların habercisi olabileceğini ifade eden bilim adamları Fransa, Almanya ve Belçika gibi ülkelerde bu yazın küresel ısınma sonuçlarının görülmesi kış için gerçekleştirilen öngörüleri doğrulamaktadır.

Kuzey Atlantik salınımı, Arktik salınım ve El Nino olayı da bu seneki sıcaklıklarla ilgili önemli veriler sağlamaktadır. 2023-2024 kış aylarının çok daha soğuk geçebilir uyarısını biz şimdiden yapalım.