Değerli okurlarım,

Eğer yazılarımı takip ediyorsanız, çok rahat hatırlayacağınız gibi, içinde yaşamakta olduğumuz küresel ısınmanın etkilerini aylardır tartışıyoruz. Küresel ısınma nedeniyle yazların çok daha sıcak geçeceğini belirtmiştik. Önlemler alınmasını tavsiye etmiştik. Ancak bu öngörülerimize Pasifik Okyanusu’ndan gelen El Nino da katılınca ortalık iyice ısınmaya başladı. Ve Türkiye olarak ta kavrulmaya başladık. Geçtiğimiz Temmuz ayında Ege Bölgesi olarak yüz yılın en sıcak günlerini yaşadık.

Peki.

Bu sıcaklar ne zaman bitecek, yoksa devam mı edecek?

2023 Ağustos ayında aşırı sıcaklar devam edecek mi?

Çöl sıcakları tüm canlıları bunalttı.

Fas üzerinden gelen ve El Nino olarak bildiğimiz sıcak hava dalgası Temmuz ayının ortalarında etkisini sürdürmüş ve insanlar sıcak çarpmasından fazlaca etkilenmişlerdir. Özellikle yaşlıların ve çocukların sağlığını tehdit eden aşırı sıcak havalar Temmuz ayında 10 gün süre boyunca etkili olmuştur.

Uzmanlara göre sıcak havaların 15 Ağustos'a kadar etkili olması beklenmektedir.

En önemli etken olan sıcak çarpmasından korunmak ve önlemleri almak zorundayız. Diğer bir ifadeyle özellikle kızgın güneşin altında durmamalıyız.

Uzmanlardan aşırı sıcak uyarısı: Artarak devam edecek

Türkiye iki haftadır sıcak hava dalgasının etkisi altında… Uzmanlar, sıcak hava dalgalarının tıpkı sel ve taşkın gibi doğal afet olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtmişler ve acil çağrı yaparak gerekli önlemlerin alınmasını istemişlerdir. Ayrıca gelecek 20 yılın çok daha kötü geçeceğini kesin olarak vurgulamışlardır.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), son dönemde özellikle kuzey yarım kürede ve dünya genelinde etkili olan aşırı sıcaklarla ilgili sürekli uyarılarda bulunmaktadır.

Türkiye karmaşık iklim yapısı içinde, özellikle küresel ısınmaya bağlı olarak, görülebilecek bir iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerden birisidir. Doğal olarak üç tarafından denizlerle çevrili olması, arızalı bir topografyaya sahip bulunması ve orografik özellikleri nedeniyle, Türkiye’nin farklı bölgeleri iklim değişikliğinden farklı biçimde ve değişik boyutlarda etkilenmektedir. Örneğin, sıcaklık artışından daha çok çölleşme tehdidi altında bulunan Güney Doğu ve İç Anadolu gibi, kurak ve yarı kurak bölgelerle, yeterli suya sahip olmayan yarı nemli Ege ve Akdeniz bölgeleri daha fazla etkilenmektedir.

Bilim insanlarına göre küresel ısınma önlenemediği takdirde Türkiye 100 yıl içinde Kuzey Afrika’ya dönecek!

Önümüzdeki dönemlerde ısınmayla birlikte denizlerimizdeki su akıntıları ve sıcaklık rejimlerinin de değişmesi beklenmektedir. Balıkların göç yolları bozulmakta ve kuru kesimlerde yüksek sıcaklıklarla birlikte orman yangınları, tarımsal hastalık ve tarım zararlılarında büyük artışlar görülmektedir; bu etkilerin daha da artması beklenmektedir.

Dünyanın birçok yerinde, özellikle orta enlemlerde hazırlıklar, yaz yerine bahar turizmi üzerine olmak durumundadır. Böyle giderse güney bölgeleri turizmi kuzeye bölgelere kaptırma durumunda olacaktır. Akdeniz yerine Karadeniz öne çıkacak. Türkiye’de yaşayanlar kuzeye yerleşmeye çalışacak. Kurak yılların frekansı artacak ve bu tür yıllar daha sık görülecektir.