Küresel ısınmayı durdurmak için neler yapabiliriz?

Sevgili Okurlar,

Bildiğiniz gibi, küresel iklim değişimi ve onun en önemli işaretlerinden biri olan küresel ısınma yaşadığımız ortamda karşılaştığımız en önemli problemlerden bir tanesidir.

Bu problemlerin çözümünde toplum ve birey olarak bize de önemli görevler düşmektedir. Üzerimize düşen görevler nelerdir? Neler yapmamız gerekmektedir?

İşte bu soruların cevaplarını bulmaya çalışalım.

Her şeyden önce küresel ısınma konusunda bilgilenmemiz ve bilinçlenmemiz gerekmektedir. Bizler eğer bir konuyu anlamadığımız takdirde çözüm yolu da bulamayız.

İnanınki herkes doğruyu söylemiyor! Sosyal medyada çok bilgi kirliliği var. Her okuduğumuza ve gördüğümüze de inanmamamız gerekmektedir. Doğru kaynaklardan iklim değişimi problemini ve çözüm yollarını öğrenmemiz gerekmektedir.

İşte bizlerin birey ve toplum olarak yapmamız gerekli bazı önemli konular. Bu tedbirlerle ekolojik dengeyi oldukça düzende tutarak bir miktar küresel ısınmayı yavaşlatabiliriz.

Öncelikle kendi bahçenize, evinizin etrafına veya komşularınızla birlikte yerel yönetimlere başvurarak yollara, boş yerlere ağaç dikilmesine destek olmalıyız. Ağaçlar, havadaki karbonu alıp oksijen verirken aynı zamanda kışın rüzgârı kesip buharlaşmayla olan soğumayı önleyip evlerimizin ısınma faturasını; yazın ise gölge yaparak soğutma ihtiyacını azaltıp enerji faturasını, dolayısıyla fosil yakıtı kullanımını azaltabilir.

Kışın eviniz çok sıcak olunca serinlemek için pencereleri açmayın; kaloriferleri kısın. Isıtıcıyı daha fazla açmak yerine sizi sıcak tutacak giysiler giyin. Normal ampulleri floresan vb tasarruflu ampullerle değiştirin. Böylece yılda 1,5 ton sera gazı üretmemiş olursunuz. Aynı zamanda hem elektrik faturanızı azaltabilirsiniz hem de sık sık ampul değiştirmek zorunda kalmazsınız. Kısa duşlar alın. Çamaşır makinesini kullanmak için yeterince çamaşırın birikmesini bekleyin. Yazın kavurucu güneşin içeriye girmesini perdeleri kapatarak önleyin. Sıcak günlerde klimayı açmak yerine daha hafif, bol giysiler giyin ve vantilatör kullanın.

Kullanmadığımız zaman ışıkları, televizyonu, bilgisayarı, ısıtıcıları, vb elektrikli aletleri açık bırakmayın. Tembellik edip TV, bilgisayar, vb. elektrikli aletleri standby’da da bırakmayın. Bilgisayar ve TV’leri de kullanmadığınız zaman düğmesinden kapatın. Şarj aletlerini saatlerce fişte bırakmayın. Nadiren kullanılan veya kullanılmayan elektrikli aletlerin ise fişini çekin. Böylece ailece karbondioksit emisyonunuzu yaklaşık olarak yüzde 10 veya daha fazla azaltabilirsiniz.

Aracınıza binmeyerek büyük bir fark yaratabilirsiniz; evinizin etrafında 3 kilometrelik mesafeleri yürüyün veya bisiklete binin. Toplu taşıma araçlarını veya özel otomobilleri ortaklaşa kullanın. Araç kullanma alışkanlıklarınızı değiştirin; unutmayın otomobiller çok hızlı sürülmediklerinde daha az benzin yakmaktadır.

Güneş enerjisi mümkün olduğunca çok kullanmaya çalışın. Güneş enerjisiyle doğanın dengesini bozmadan sıcak su elde edebilir, evinizi ısıtabilir ve elektrik enerjisi üretebilirsiniz. Hükümetlerden temiz enerjinin yaygınlaştırılması konusunda komu oyu oluşmasını sağlamaya çalışın.

Plastik vb maddelerin kullanımını ve çöp üretimini azaltmaya çalışın. Alışverişte aldığınız ürünlere dikkat edin aşırı paketlenmiş olmasın. Mümkünse bu tür çevreye zararlı maddeleri fazlaca satın almayın. Mevcut plastik alışveriş torbaları gibi şeyleri tekrar tekrar kullanın doğaya atmayın. Alışveriş torbalarınız ve satın aldığınız ürünlerin ambalajları geri dönüşümlü olmasına dikkat edin. Çöplerin asla yakılmasına izin vermeyin.

Toplum olarak yukarıda anlatmaya çalıştığım konuları uygulayarak önemli bir fark yaratabiliriz, fakat aynı zamanda yöneticiler, sanayiciler ve toplumun diğer bireyleri de üstüne düşen uygulamaları yapmalıdır.

Dolayısıyla bizler küresel iklim değişimi hakkındaki düşüncelerimizi gazetelere, belediye başkanlarına, milletvekillerine ve hükümet üyelerine bildirmemiz gerekmektedir. Onlardan enerji verimliliği ve tasarrufu için önlem almalarını, temiz enerji kaynaklarının geliştirilmesini ve daha çevreci ulaşım araçlarının yaygınlaştırılması gibi konularda duyarlı olmalarını istememiz bir vatandaşlık görevidir. Gönüllü olarak enerji tasarrufu, ağaç dikme, çevre koruma, vb konularda çalışan sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına da katılmaya çalışmalıyız.

Unutmayalım kişisel tercihlerimizin küresel iklim değişimi ve bizi yönetenlerin üzerinde büyük etkisi olacaktır. Lütfen yarınlarımızı ve çocuklarımızı düşünelim.