Baharat olarak mutfaklarda çeşitli şekillerde yer alan karanfil, karanfil ağacının çiçek tomurcuklarının kurutulmasıyla elde edilir. Genellikle ağız kokuları için tüketilen karanfil kökünü çayınızın içine atarsanız ne olacağını biliyor musunuz? Çok yorgun olduğunuz sabah, gözlerinizi açamadığınız zaman bir fincan çaya 10-15 tane karanfil atıp içerseniz kısa sürede ayılmanıza sebep olur.

Karanfil çayı, karanfil çiçeğinin kurutularak demlenmesiyle elde edilen bir bitki çayıdır. Karanfil çayının bazı potansiyel faydaları şunlardır: Karanfil çayı, içerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşabilir. Bu da hücre hasarını azaltabilir ve genel sağlığı destekleyebilir.

Karanfil, iltihaplanmayı azaltıcı özelliklere sahiptir. Bu özellik, özellikle eklem ağrıları, kas ağrıları ve diğer iltihaplı durumlarla ilişkilendirilebilir.

Karanfil, içerdiği bazı bileşenler nedeniyle ağrı kesici özelliklere sahip olabilir. Bu nedenle, baş ağrısı, diş ağrısı ve benzeri durumlarda kullanılabilir.

Karanfil, öksürük ve soğuk algınlığı gibi solunum sistemi problemlerine karşı yardımcı olabilir. Anti-enflamatuar özellikleri sayesinde solunum yollarındaki iltihabı azaltabilir.

Çayın içine karanfil atmak m​ide sağlığını destekleyici etkileri olabilir. Mide ağrılarına, hazımsızlığa ve gaz problemlerine karşı kullanılabilir.

*

Kış aylarının vazgeçilmez atıştırmalığı olan kestanenin kalp sağlığını korumadan bağırsakları temizlemeye kadar birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Kendisi kadar kabuğu da bir o kadar faydalı olan kestanenin kabukları soyularak tüketilip ardından kabuklar çöpe gidiyor.

Soğuk havalarda sokak lezzetlerinin baş tacı olan kestane, içerdiği lif ve besin değeri açısından sağlığa büyük faydaları bulunmaktadır. Kabuklarından ayrılarak tüketilen kestane, yüksek miktarda protein ve karbonhidrat içermektedir. Aynı zamanda magnezyum, demir ve fosfor gibi mineral kaynakları açısından da oldukça zengindir.

Kestane kabuklarını suda haşlayıp suyundan faydalanabilirsiniz. Bu suyun faydaları şöyle sıralanmaktadır: Kan sistemindeki organizmanın su seviyesini düzelterek kansızlığa iyi gelmektedir ve kan dolaşımını hızlandırmaktadır.  Böylece oluşabilecek varisleri engellemektedir. Ruhsal ve fiziksel yorgunluğa çok iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda kaynatılan kestane suyunun ateş düşürücü özelliği bulunmaktadır. Besin değeri güçlü olan kestane kabuklarının püre haline geldikten sonra balla karıştırılarak 1 yaşından büyük çocuklara verilmesinin iştahsız çocukların iştahını açtığı bilinmektedir. Sağlığın yanında dış görünüşünüze de fayda sağlayan kestane kabukları, saçlarınızın gür, sağlıklı ve canlı gözükmesini sağlamaktadır. Kestane kabuklarının saç sağlığı için kullanılmasındaki yöntem ise şudur:

Yaklaşık 100 gram kestane kabuğu kaynatıldıktan sonra belli bir müddet soğumaya bırakılır ve elde edilen suyla saçlar yıkanılır. Yıkanan saçlar 1 saat bekletildikten sonra durulanmalıdır.

İŞTE BU KADAR!

Her derde deva kestanenin şimdi tam zamanı afiyet şifa olsun...