Ağız ve diş sağlığını genel fizyolojik ve psikolojik sağlıktan ayırmak mümkün değil. Kronikleşen diş ağrısı, şişen ve apse oluşumu gözlemlenen diş etleri, ağız kokusu, dişlerin renginde ve yapısında meydana gelen bozulmalar kişinin öz güven kaybı yaşamasına, sosyal yaşamdan soyutlanmasına ve ruh sağlığı üzerinde negatif etki oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle psikolojik sağlığın da diş sağlığı üzerinde etkisi vardır.

Diş ağrısının ardında birçok farklı neden olabilir. Diş ağrısı hem ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunların erken habercisi olabilir hem de kişinin yaşam kalitesini belirgin ölçüde düşürerek ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir. Her yaş grubunda görülebilen diş ağrısı "nasılsa geçer" diye düşünülen bir durumdur. Ancak diş ağrısı dikkate alınmalıdır, bunun temel nedeni ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunların öncül belirtileri arasında yer alabilmesidir. Dişlerdeki çürükler, bakteriyel enfeksiyonlar, dişte kırık ya da çatlak oluşumu, diş eti enfeksiyonu veya kronikleşen diş sıkma sorunu nedeniyle diş ağrısı yaşanabilir. Nedeni doğrultusunda diş ağrısı yaşam kalitesini düşüren, kişinin günlük yaşam gerekliliklerini yerine getirmesine engel olabilen bir sorundur. Kendiliğinden geçmesinin beklenmesi doğru bir yaklaşım değildir. Ağrının şiddetlenmesi uyumayı imkânsız hale getirebilir, rutinleri bozabilir. Uykusuz gecelere dayanan biri olarak sonunda beni de pes ettirip doktorun yolunu tuttum.

Geçenlerde bende dişlerimdeki sorunlar nedeniyle doktor arayışına girdim. İzmir’de ayrı Urla’da ayrı kaç dişçiyle görüştüm. Hiç biri bana güven vermedi nedense mutlaka herkesin ayrı bir sistemi var… O koltukta rahat olmam benim için çok önemlidir… Bir gün yeğenim bana dişçiye gittiğini ve çok memnun kaldığını söyleyince tavsiye üzerine bende gittim. İyi ki gitmişim çünkü o kadar pozitif bir kişiyle tanıştım ki… İkinci Noter’in yanında Hayati Burçin Akbaş, sanki kırk yıldır tanıyormuşum gibi bir enerji aldım. Dişçi koltuğunda sohbet eden ve sizi güleryüzüyle oldukça rahatlatan bir doktor. Elinin hafifliğiyle dişlerimin çekildiğini hissettirmedi. Bir ay gibi bir zamanda dişlerim eskisinden de güzel oldu. Ve herkese tavsiye ediyorum. İnşallah ihtiyacınız olmaz tabi ki ama olur ya bir gün ihtiyacınız olursa mutlaka hiç tereddüt etmeden gidin...

SAĞLIKLA KALIN