Bahçemizin sakız enginarları yenmeye hazır hale geldiler.Artık mevsimindeyiz..Urla’mızın her bahçesini çiçek gibi süsler.Karaciğer için çok faydalı bir yemek,bence bol bol tüketin...Zaten sevmeyen de yoktur diye düşünüyorum..Çeşitlisi yapılıyor,dolması,pilavı,yemeği,garnitürlüsü,çayı,tatlısı,böreği bile var.

Enginarlar bebek halleriyle baharda kendilerini gösterirler, yazın başlarında büyürler ve yaz sonuna doğru artık kavanozlanma mevsimine  girerler. Neyse ki yaz boyunca enginarlara ulaşmak çok kolay.

Hatta eğer büyük bir enginar tutkunuysanız mevsiminde toplanan taptaze organik enginarları salamuraya yatırıp ömrünü uzatabilir ya da daha da kolayı havasız bir poşete alıp, birkaç ay boyunca buzluğunuzda tazeliğini koruyabilirsiniz. Tek yapmanız gereken aldığınız enginarları limonlu suda, orta ateşte 10 dakika haşlamanız ve soğuduktan sonra kilitli poşetlerin havasını alarak buzlukta muhafaza etmeniz.

Enginar, yeşil renkli, oval şekilli bir sebzedir ve Türk mutfağında sıkça kullanılır. Enginar kalbi, enginarın "kalp" olarak adlandırılan orta kısmına çeşitli sebze garnitürlerinin eklenmesiyle pişirilen bir tariftir. Enginar kalbi, hem lezzeti hem de sağlıklı oluşu ile en çok tercih edilen ana yemekler arasındadır. Damak tadına göre enginar kalbini pişirdikten sonra yoğurt ve baharatlarla süsleyerek servis edebilirsiniz.

 Airfyer’de hızlıca pişirebileceğiniz enginar kalbi için yapmış olduğum pratik bir tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.Havuç, kereviz ve patateslerin kabuklarını soyarak ince ince kesin.Soğan ve sarımsağı da ince dilimler hâlinde kesin.Enginar kalpleri hariç kalan tüm malzemeleri bir kapta iyice harmanlayın. Airfryer'ı 180 derece sıcaklıkta ayarlayın.Sebze garnitürü enginar kalplerinin içerisine yerleştirin.Enginar kalplerini airfryer haznesine yerleştirin ve pişirmeye alın.15-20 dakika kadar çalıştırın ve pişirme işlemine başlayın.Sebzeler pişene kadar ara ara kontrol edin.Enginar kalplerini servis tabağına alın ve istediğiniz şekilde süsleyerek servis edin.

Varlığı binlerce yıla dayanan enginar, mitolojik bir bitki olarak da önemli bir yer tutmaktadır. Yunan mitolojisine bakarsak göklerin tanrısı olan Zeus, Cynara isimli bir kadına aşık olur ve onu tanrıça ilan eder. Birlikte yaşamaları için Zeus Cynara’yı evine götürür fakat Cynara Zeus’un evini beğenmemesi üzerine sinirlenen Zeus Cynara’yı bir enginara çevirir. Botanik biliminde enginara Cynara denmesinin sebebi de bu mitolojiye dayanmaktadır. Geçmişten günümüze pek çok tıbbi alanda da enginar kullanılmaktadır.

Bu haftasonu Urlamızda yapılan Enginar Günleri’ne herkesi bekliyoruz.