Kış aylarının en sevilen meyvelerinden biri olan ayva, içerisindeki vitamin ve minerallerle en çok tercih edilen meyvelerden de biri aynı zamanda. Ocakta kaynatarak hazırlayacağınız meyve sularına ayva kabukları ekleyerek aromasını verebilir veya ayvadan reçel hazırlayarak kahvaltı sofralarınızı çeşitlendirebilirsiniz. Yaprağı da en az meyvesi kadar faydalı olan ayva, hemen her alanda kullanılabilmektedir. İsterseniz kışın farklı meyveleri ve bitkileri karıştırarak hazırladığınız kış çaylarınıza 1-2 yaprak da ayva yaprağı ekleyebilirsiniz. Birçok faydası bulunan ayvanın başlıca olumlu etkileri şu şekildedir: Ayva, kalorisi oldukça düşük bir meyve olduğu için ölçülü tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olabilmektedir. Tabii ki hiçbir yiyecek ve içecek direkt olarak kilo verdirmez ancak ara öğünlerde sağlıklı ve düşük kalorili gıdalar tercih etmek kilo vermenizi kolaylaştırabilir.

 

Ayva, glisemik indeksi düşük bir meyvedir. Bu sayede kan şekerini daha yavaş yükseltir. Lifli bir meyve olması da daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. C vitamini yönünden oldukça zengin olan ayva, özellikle kış aylarında bağışıklığın güçlenmesi için sıklıkla tercih edilmektedir. Ayva sadece C vitamini yönünden değil aynı zamanda demir, bakır ve çinko bakımından da oldukça zengin bir meyvedir. Hem demir, bakır ve çinko yönünden zengin olması hem de antioksidan kaynağı olması sayesinde ayva cilde iyi gelen meyvelerin başındadır. Cildin daha genç, canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Sadece cilt için değil, saçlar için de oldukça etkili olduğu bilinen ayva, demir, bakır ve çinkonun da etkisiyle saçlarınızın güçlenmesine ve daha sağlıklı uzamasına destek olur.

 

 Lifli bir besin olması sayesinde sindirim sistemine iyi geldiği de söylenmektedir. Bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olduğundan dolayı kabızlık gibi sindirim problemlerini de olumlu etkilerde bulunabilmektedir.

 

 Ayvayı çiğ haliyle tüketebileceğiniz gibi buharda hafif yumuşatıp o şekilde de tüketebilirsiniz. Bu şekilde hem tatlı ihtiyacınızı hem de eğer hazımsızlıktan kaynaklı bir gaz probleminiz varsa bunu azaltabilir. Ayvanın yaprağından çay, kabuğundan meyve suyu yapabileceğiniz gibi kendisini de çok küçük parçalar halinde doğrayarak lezzetli kış salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Bu sayede farklı şekillerde daha kolay ayva tüketebilirsiniz.

 

SAĞLIKLA KALIN