Yaz aylarının hem görünümleri hem de tatlarıyla en lezzetli meyvelerinden ahududu ve böğürtlen, gülgiller familyasına ait meyvelerdir.  Aynı familyadan gelen meyveler birbirlerine benzeseler de farklılıkları bulunur.

İki meyve de kendilerine yaşam alanı oluşturmalarına rağmen böğürtlen daha dayanıklı olduğundan yaşam alanı daha geniştir. Bu yüzden böğürtleni yol kenarlarında dahi görmek mümkün. Peki iki meyve nasıl ayırt edilir? İşte üç ayırt edici özellik;

 Ahududu böğürtlen farkı için en önemli ayırt edici özelliklerden biri büyüklükleridir. Böğürtlene bakıldığında çilek kadar büyüyebildiği görülürken ahududunun en fazla fasulye tanesi büyüklüğüne ulaşılabildiği görülür.

İki meyveyi ayırt etmenizi sağlayacak ikinci özellik ise renk olmaktadır. Meyveler başlarda yeşil olsalar da gelişimlerini tamamladıklarında renkleri de değişir. Böğürtlen siyah, patlıcan moru ya da lacivert renkte olurken ahududu kırmızı veya siyah renkte olur.

Üçüncü fark ise tatlarıdır. Ahududunun tadı daha tatlımsıdır. Böğürtlenin ise ahududuya kıyasla ekşimsi ve mayhoş bir tadı vardır.

Ahududu, hem lif hem de antioksidan bakımından zengin bir meyvedir. Vücuttaki toksinleri uzaklaştırabilen ahududunun bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.

Hazmı kolaylaştırıcı özelliği de olan ahududu, yüksek lif içeriğiyle zayıflamaya yardımcı olur, ayrıca göz sağlığını destekler. Vücudun zinde kalmasını destekleyebileceği belirtilir. Vücut için faydalı olmasının yanı sıra cilt dokusu onarımı konusunda da yardımcı olur.

Ahududu (diğer adıyla frambuaz), taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak da tüketilebilir. Ayrıca bu meyve birçok lezzetli tatlının yapımında kullanılabilir. Frambuaz ile şurup ya da reçel yapabilirsiniz.

Ahududu reçeli yapmak için yapacağınız işlemler ve kullanacağınız malzemeler oldukça basit. İhtiyacınız olan şey taze ahududu meyvesi. Elinizde tazesi yoksa dondurduğunuz ahududuları da kullanabilirsiniz. Öncelikle işe meyvelerinizi yıkamakla başlayabilirsiniz.

Daha sonra tencereye su ve şeker ekleyerek şerbetiniz koyulaşıncaya kadar kaynatmalısınız. Ardından ocağın altını kısarak ahududuları da tencereye koyabilir ve 20-25 dakika boyunca kaynatabilirsiniz. Üzerine biraz limon suyu sıkarak reçelinizi cam kavanozlarda muhafaza edebilirsiniz.

SAĞLIKLA KALIN