Sonbaharın habercisi olan balkabağı aynı zamanda yeni yılın ve Cadılar Bayramının sembolü haline gelen bal kabağı, kış aylarının en sevilen meyvelerindendir. Kökeni MÖ 3400 yıllarına dayanan bu besinin ana vatanı Amerika'dır. Zamanla Avrupa ülkelerine yayılan bal kabağı, Türkiye'de en çok Sakarya'da yetişir. Çorba, salata ve tatlı tariflerinde yer verilen bu meyve, yüksek miktarda lif içerdiği için diyet listelerinde sık sık yer verilir.

Bal kabağı, cilt sağlığını geliştiren, cildin yenilenmesinde önemli rol oynayan C ve E vitaminleri içerir. Bunların yanında cilt dostu olan beta-karoten de yer almaktadır. C vitamininin dışardan takviye olarak alınması gerekir. Kolajen oluşumunda önemli rol oynayarak cildin sıkılaşmasında etkili olur. Aynı zamanda yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Antioksidan kaynağı olan E vitamini ise güneşin yarattığı hasarlara karşı koruyarak C vitamini ile işbirliği içerisinde çalışır.

Vücuttaki düşük seviyedeki A vitamini,  görmede azalmaya neden olabilir. Bal kabağı içerisinde yer alan C ve E vitaminleri, Beta-karoten gözleri koruyarak hastalık riskini azaltmada önemli rol oynar. Bal kabağı bunların dışında lutein ve zeaksantin içerir, bu da katarakt riskinin azalmasına yardımcı olur.

Tüketildiğinde A vitaminine dönüşen beta-karoten içeren bal kabağı, bağışıklık fonksiyonunu geliştirmede önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda bağışıklık hücrelerinin daha sağlıklı çalışmasına ve yaraların hızlı iyileşmesinde etkili olan C vitamini içerir.

Bal kabağında bulunan yüksek seviyelerde bulunan beta karoten gibi antioksidanların barındırarak akciğer veya prostat kanseri gibi belirli kanser türlerine karşı koruma sağlamaktadır. Bal kabağı, doğru tüketimle beraber kanser riskine karşı sizleri korur. Aynı zamanda içeriğindeki karotenoid, A ve E vitaminler sayesinde meme kanserine karşı savaşmaktadır.

Diyet lifleri hem sindirim açısından hem de kilo vermek isteyenler için oldukça etkilidir. Özellikle kabızlığı önleyerek sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bal kabağı içerisinde bulunan A vitamini sayesinde beta karoten kaynağı olarak bilinmektedir. Bu durum da sindirime etki ederek tok kalmaya yardımcı olur.

Çorbasından, yemeğine ve tatlısına kadar her çeşidini deneyin lezzetine doyum olmuyor..

En sevdiğim tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Malzemeler:

7-8 dilimlenmiş balkabağı

1,5 bardak içme suyu

Yarım su bardağı pekmez

Yapılışı:

Sıcağa dayanıklılık gösteren ve derin fırın tepsisinin içerisine yağlı kâğıdı serin. Daha sonra dilimlenmiş olan balkabaklarını birbirine çok yakın olmayacak biçimde yerleştirin. Üstüne 1,5 bardak suyu ekleyin. Daha evvel ısıtılan fırının içerisinde 200 derecede 25 dakika pişirmeye bırakın daha sonra kabakların arka tarafını çevirin. 15-20 dakika daha pişirdikten sonra fırından çıkarıp üzeri için pekmez ekleyin. İsterseniz tahin ve ceviz ile lezzetine lezzet katabilirsiniz...