Çok sevdiğim Sarmaşık otu pazarlarda yerini almaya başladı. Bir demeti 50 lira bana göre çok pahalı umarım fiyatı düşer… Bu fiyatları görünce eskiyi anmadan geçmem mümkün değil. Bir zamanlar babam ve annemle birlikte otların bol olduğu yerlerde sarmaşık toplamaya çıkardık, daha çok Özbek tarafına giderdik. Babam ve annem kendilerini kaptırıp giderlerdi benim işim onları arayıp bulmak olurdu tabii ki. Babamın elinde tilkişen ve sarmaşığı gördüğümdeki sevinci unutamam.

Tilkişen, Yabani kuşkonmaz adları ile bilinen Acı ot, ağızda acı bir tat bırakması sebebiyle bu adla anılmaktadır. Tadı biraz acı da olsa lezzetli ve şifalı bir ottur. Başlıca iyi geldiği rahatsızlıklar, tansiyonu, kolesterolü ve üreyi düşürmesi ve vücuttaki ödemi atmasıdır.

İlk yediğinizde damakta acı bir tat bırakan acı otu yılda bir kerede olsa mutlaka tüketin.

Sarmaşık otuna asla metal dokundurmayın. Elinizle kırın bıçak dokunmaması gerekir. Pişirirken metal kaşık değil mutlaka tahta kaşık kullanın. Eğer metal kullanırsanız acılık daha çok artar.

Ege’nin sevilen ve çok şifalı olan Sarmaşık diğer adıyla Acı Ot ilk yediğiniz de çok değişik bir tadı var ama yedikçe alışıyorsunuz.

Acı ot kanserin birçok türüne iyi gelen bir bitkidir. Latincede adı İnula olan acı otun kansere karşı etkili olduğu Ege Üniversitesi tarafından da doğrulandı. Yumurta kırmadan da yiyebilirsiniz. Kavurduktan sonra içine kırdığımız yumurta ile daha lezzetli oluyor.

Lösemi başta olmak üzere birçok kanser türüne iyi gelir. Hastalıklı hücrelerin iyileşmesine yardımcı olur. Vücut direncini arttırır. Mide ve bağırsak hastalıkları için yararlıdır. Ülser şikâyetlerini azalttığı bilinmektedir. İdrarı ve safra salgılarını artırır. Balgam ve öksürüğe iyi gelir. Göğsü yumuşatır. Bronşit ve soğuk algınlığına karşı birebir etkili olan Acı ot nefes darlığını giderir. Vücutta biriken fazla tuzu dışarı atarak vücutta aşırı su toplanmasını önleyerek vücuttan ödem atar. Bağırsak solucanlarını düşürmeye yardım eder. İdrar yolu iltihapları için ve adet zorluğu için yararlıdır.

Bu kadar faydalarından bahsetmişken tarifini vermeden olmaz.                                                    

 Sarmaşıklar en kart yerinden başlayarak el ile kırılır. Bıçak kullanmayın acıtır. Çıt sesi geldikten sonra küçük parçalar halinde kırılır. Daha sonra sarmaşıkları yıkayın ve süzün. Zeytinyağı ve yemeklik doğranmış soğan ile kavrulur. Demir kaşık kullanmayın otu acıtacağı söyleniyor. Kavrulduktan sonra içerisine sarmaşıklar atılıp yumuşayana kadar kavur. Hafif diri kalacak. Daha sonra yumurtası dökülür, karabiber ve tuzu atılır hızlıca karıştırılıp yumurtayı dağıtarak yumurtası pişirilir. Fazla bekletmeden yoğurt ile servis edilir. Afiyet olsun.