Sokak hayvanları ile dışarı çıktığımızda mutlaka karşılaşıyoruz. Köpekler ya da birbirinden sevimli kedilerle sokakta bazen uzun süre vakit geçirirken bazen de günlük hayatın koşuşturması içinde sadece başlarını okşamakla yetiniyoruz. Bu hayvanlara sevgi göstermek bile bizi bir adım öteye taşırken aç bir hayvanı beslemek, sahipsiz olanlara yuva bulmak ise bambaşka bir duygu.

Peki, bazen sadece başını sevip geçtiğimiz ama sokakları beraber paylaştığımız sokak hayvanları için neler yapabiliriz? Öncelikle şunu unutmayalım ki biz biraz daha dikkatli ve özenli olursak sokak hayvanlarının da yaşamı bir nebze olsun kolaylaşır.

O halde sokak hayvanlarını mümkün olduğunca şehir hayatının zorlu koşullarından korumak için yapabileceklerimizi keşfedelim.

Sokak hayvanlarına yardım etmek için yapılabilecekler şöyle:

ÖNCELİKLE HAYVAN SAHİPLENİN

Sokak hayvanı sahiplenmek hem hayvanların daha iyi koşullarda yaşamasını sağlamak hem de ailenize yeni ve sevimli bir birey eklemek demektir. Biz insanlar, hayvanların doğasına büyük ölçüde zarar veriyoruz. Bu nedenle de onlara güvenli ve huzurlu bir yuva sağlamak için evimizin kapısını açabiliriz. Sokakta gördüğünüz sahipsiz ya da zor durumda olan kedi ya da köpekleri, maddi ve manevi olarak hazırsanız sahiplenebilirsiniz. Bunların yanında sosyal medyadaki sahiplendirme sayfalarıyla iletişime geçebilir ya da barınakları ziyaret edebilirsiniz.

SAHİPLENDİRME AĞINA YARDIM EDİN

Hayvan sahiplenmek, özveri ve bilinç isteyen ciddi bir karar. Siz de herhangi bir özel sebepten ötürü hayvan sahiplenemiyorsanız sahiplendirme çalışmalarına yardım edebilirsiniz. Özellikle yukarıda da belirttiğimiz gibi sosyal medya üzerinden çeşitli duyurular yaparak ya da hayvan haklarıyla ilgilenen topluluklarla iletişime geçerek sokak hayvanı sahiplendirme ile ilgili çalışmalar yapabilir ve birçok hayvanın hayatına dokunabilirsiniz.

BARINAKTAKİ HAYVANLARIN KORUYUCULUĞUNU ÜSTLENİN

Sahiplenememe durumunda yapabileceğiniz bir diğer güzel şey ise sık sık hayvan barınaklarını ziyaret etmek! Barınaklarda sevgiye, ilgiye muhtaç birçok hayvan dostumuz var. Onları düzenli olarak ziyaret edip mama götürebilirsiniz. Ayrıca direkt olarak bir ya da birden çok hayvanın koruyuculuğunu üstlenerek masraflarını karşılayabilirsiniz.

YANINIZDA MUTLAKA MAMA BULUNDURUN

Sokak hayvanları özellikle şehir içinde avlanmakta ve yiyecek bir şeyler bulmakta zorluk çekiyor. Bu sebeple sokak hayvanları için mama çok önemli ve bu mamalar onların zor koşullarla mücadele etmesine yardımcı oluyor. Onlara bu konuda yardım edebilmek için yanınızda her zaman biraz kuru mama bulundurabilirsiniz. Böylece yardıma ihtiyacı olan bir hayvan gördüğünüzde hemen müdahale edebilirsiniz.

BULUNDUĞUNUZ BÖLGEDEKİ VETERİNERLERİ BİLİN

Sokakta yaralı ya da hasta bir hayvan gördüğünüzde nasıl davranacağınızı bilmek, en az yanınızda mama taşımak kadar önemli. Bu nedenle en doğru şekilde müdahale edebilmek için en azından yaşadığınız çevredeki veterinerleri keşfedin. Onlardan fikir alın, en yakınınızdakilerle iletişimde kalın.

YEMEK ARTIKLARINI AYIRIN

Sokak hayvanları için mama almak ya da barınaklara yardım etmek bütçenizi zorluyorsa kedi ve köpeklerin yiyebileceği yemeklerin artıklarını çöpe atmayın. Kapınızın önüne koyacağınız bir kap yemek, sokak hayvanlarını besleme noktasında çok işe yarar. Ek olarak özellikle havaların çok sıcak olduğu yaz günlerinde kapınızın önüne bir kap su koymayı da unutmayın. Bu sayede susayan ama yaz sıcağında su bulamayan sokak hayvanlarına da yardım etmiş olursunuz.

En önemli noktalardan biri de sokakları, hayvanların yaşam şartlarına bir nebze olsa da uygun hale getirmek. Sokaklara, kışın soğuk havalarda barınabilmeleri için kulübeler yapmak ya da çok fazla görünür olmayan noktalara yemek ve su bırakmak ise bunun en kolay yolu.

Sokak hayvanları için barınak yapmak adına marketlerden isteyebileceğiniz boş kolilere, artık giymediğiniz kazak ya da tişörtlerin yakasını kesip sarabilir ve böylece kışın hava şartlarından korunabilecekleri minik barınaklar hazırlayabilirsiniz.

Son olarak ufak bir hatırlatma daha yapmak istiyorum.

Kırık cam ya da jilet gibi kesici atıklarınızı kedi ve köpeklerin çöpleri karıştırma durumunu göz önüne alarak havlu kâğıt ya da kullanmadığınız bezlerle sarıp çöpe atmanızı öneririm.