Bamya dendiğinde dahi yüzü düşen, salyalandığı için bamya yemeğini hiç ama hiç sevmeyen insanları bile faydaları ile kendine hayran bırakacak olan bamya tohumunu, bamyanın kendisinden bile daha çok seveceksiniz, eminim. Üstelik bamya yalnızca yaz aylarında bizimle olsa da bamya tohumunu dört mevsim kolayca bulabileceksiniz, mis.

Eğer sizin de son zamanlarda karşınıza sık sık bu tohum çıkıyorsa, "Bamya tohumu ne işe yarar ki?" diye düşünüyorsanız hemen böyle buyurun. Bamya tohumunun faydaları nelerdir, nasıl kullanılır tek tek anlatıyor, vücudumuza, sağlığımıza bir zararı olur mu birlikte öğrenelim...

Bamya tohumu, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin

·  B ve C vitaminleri, aynı zamanda da potasyum, demir, kalsiyum, çinko gibi mineraller bakımından zengin olduğunu bildiğimiz bamyanın tohumları da tüm bu faydalı maddeleri içinde barındırıyor.

Kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor

·  İçindeki tüm bu faydalı maddelerden aldığı güç sayesinde bamya tohumu, ilk olarak kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor.

Diyabete karşı vücudu koruyor

·  Kan şekerini dengeleme özelliği sayesinde bamya tohumu, diyabete yakalanma riskini en aza indiriyor, diyabet rahatsızlığı olanları destekliyor.

Kolesterolü dengeliyor

·  Kolesterol üzerinde de olumlu etkileri olduğu bilinen bamya tohumu, kötü kolesterolün düşmesini sağlıyor.

Vücut direncini artırıyor

·  Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor, vücudu hastalıklardan koruyor.

Vücudu birçok hastalığa karşı koruyor

·  Güçlü antioksidan özellikleri sayesinde bamya tohumu grip, nezle gibi görece hafif sayılabilecek hastalıkların yanı sıra kolon kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı da koruyucu etki oluşturuyor.

Tümör oluşma ihtimalini azaltıyor

·  Bamya tohumu, vücutta tümör oluşma ihtimalini en aza indiriyor, var olan hastalıklı hücrelerinse yayılıp çoğalma hızını azaltıyor.

Kilo vermek isteyenlere yardımcı oluyor

·  Bol lifli bir yapıda olduğu için bamya tohumu, uzun süre tok tutma özelliği taşıyor, bu da zayıflamak isteyenler için önemli özelliklerinden biri oluyor.

Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor

·  Bamya tohumu, bu sayede hazımsızlık problemi çekenlere yardımcı oluyor.

Karaciğerin sağlığını koruyor

·  Karaciğerin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine destek oluyor.

Astım ve bronşite iyi geldiği söyleniyor

·  Astım ve bronşit gibi hastalıkların iyileşme sürecine destek oluyor.

Diz sağlığını destekleyen en etkili maddelerden biri olarak görülüyor

·  Dizlerde meydana gelen sıvı kayıplarına karşı da olumlu etkileri olduğu biliniyor.

Beynin sağlıkla çalışmasına destek oluyor

·  Hafızayı ve konsantrasyonu güçlendirici bir etki oluşturuyor.

Stres ve uykusuzluğa iyi geliyor

·  Beynin ve sinir sisteminin sağlıkla çalışmasına destek olduğundan sinir, stres ve buna bağlı uykusuzluk gibi problemlere çözüm oluyor.

Bağırsak hareketlerini düzenliyor

·  Bu sayede bamya tohumunun bağırsakların temizlenmesine yardımcı olduğu da biliniyor. Peki bamya tohumu nasıl kullanılır bunu da öğrenelim...

Bamya tohumunu tane haliyle yutanlar var, ancak bunun yerine farklı yöntemlerle ondan yararlanmak da mümkün. Örneğin bamya tohumlarını tıpkı kahve çekirdeklerini çeker gibi temiz bir öğütücüden çekerek toz haline getirebilir ve bu şekilde french press'in içine koyup üzerine sıcak su ekleyerek, kahve demler gibi demleyebilirsiniz.

Dilerseniz akşamdan bir su bardağı oda sıcaklığındaki suyun içine 9-10 adet bamya tohumu atıp sabaha kadar bu şekilde bekletebilir, sabah uyanınca da bu suyu içebilirsiniz. Suyunu içtikten sonra yine dilerseniz 9-10 adet bamya tohumunu da yutabilirsiniz. Ben böyle yapıyorum çok faydasını da gördüm.. Deneyin pişman olmayacaksınız..

SAĞLIKLA KALIN