Lavantayı renginden ve kokusundan dolayı çok severim. Uykusuzluk sorunum olduğunu da yakınlarım çok iyi bilirler. Benim gibi uykusuzluk çekenlerin derdine çare olacak lavanta yağı hoş kokusunun yanı sıra birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Antiseptik etkisiyle de yıllardır alternatif tıp alanında kullanılan lavanta yağı, sakinleştirir ve psikolojik olarak rahatlama sağlar. Üstelik faydaları bunlarla da sınırlı değil. Binlerce yıldır hoş kokusu nedeniyle parfümün hammaddesi olarak tercih edilen lavanta yağının cilt bakımından bağışıklık sistemini düzenlemeye, hatta kanser tedavisine kadar etki alanı oldukça geniştir. Eğer geceleri gözünüze bir türlü uyku girmiyorsa bir de lavanta yağını böyle deneyin! Etkilerine inanamayacaksınız..

Parfümünden, sabununa hatta deterjana kadar lavantanın baş döndüren kokusu sıklıkla tercih edilir. Bunun bir nedeni var elbette! Güzel ve hoş kokusunun yanı sıra insanı rahatlatan ve sakinleştiren mucize bir uçucu yağdır lavanta. Eski Mısır’da mumyalama işlemleri esnasında kullanılan lavanta yağının Antik Yunan’da ise uykusuzluk ve sırt ağrılarının tedavisinde kullanıldığı biliniyor. Faydaları saymakla bitmeyen mucizevi yağ, anksiyete ve depresyona da iyi geliyor. Sağladığı bu etki nedeniyle de uyku problemlerine yardımcı olur. Üstelik bununla da sınırlı değil! Lavanta yağı cilt, saç ve sivilceler için kullanılır. Yapılışı da kullanımı kadar basit olan lavanta yağı antibakteriyel özelliği sayesinde cilt korumasında bir numaradır. Pek çok hastalığa iyi gelen lavanta yağı su ile karıştırılarak cilde sürülebilir. Peki, uyumadan önce ayaklarınıza lavanta yağı sürünce neler oluyor?…

Lavanta yağı, lavanta çiçeğinin kaynatıldıktan sonra buharının damıtılıp yağının çıkarılmasıyla elde ediliyor. Kokusu ve görüntüsüyle oldukça beğenilen lavanta yağı bilhassa ayak altına sürülmesiyle adeta meditasyon sağlıyor. Lavanta yağı uykusuzluk sorunu çekenler için bulunmaz bir nimettir. Eğer gece yatağa yattığınızda uykuya dalmakta güçlü çekiyorsanız ayaklarınızı lavanta yağıyla ovalamak hem uykusuzluk probleminizi giderecek hem de uyku kalitenizi artıracaktır.

Migren ağrısı çekenler için faydalıdır. Migren ağrısı sırasında üst dudak kısmına sürülen lavanta yağını solumak ağrının azalmasına yardımcı olur.

Sivrisinek ve böcek gibi haşerelerin uzaklaştırılması için lavanta yağı kullanılır. Bunun yanı sıra antiseptik özelliği de olduğu için böcek ve sinek ısırıklarına iyi gelir.

24 Kasım 1928, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği gündür. Bakanlar Kurulu, Atatürk’e "Millet Mektepleri Başöğretmenliği" unvanını 11 Kasım 1928’de yaptığı toplantıda vermiş ve bu unvan, 24 Kasım’da Millet Mektepleri Talimatnamesi'nin yayınlanması ile resmileşmişti. Atatürk'ün 100. doğum yıldönümü olan 1981'de, "başöğretmen" olduğu günün ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildi.

Bu kutsal görevi yapan Tüm öğretmenlerimizin gününü kutluyorum.