Minnesota Üniversitesi'nde yapılmış bir araştırmaya göre, kedi sahiplenmeyenler daha doğrusu bir kedi sahibi olmayanlar, evlerinde kedi besleyen insanlara göre kalp ve damar hastalıklarından vefat etmeye yüzde 30 ile yüzde 40 oranında daha fazla meyil gösteriyor. Ayrıca, kedi sahibi iseniz ani kalp krizinden ölme ihtimaliniz de epey azalıyor.

Başka bir araştırmaya göre ise kedi besleyen insanların, hiç hayvan beslememiş insanlara göre hangi şiddette olursa olsun kalp krizi geçirdikten sonra hayatta kalma olasılıklarının daha da yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, kedi sahiplenmenin düşük tuzlu bir beslenme diyetine girmek kadar kalp sağlığına iyi geldiği ortaya çıkmıştır.

Evde bir kedi dostumuz ile yaşamak; depresyonun azalmasına, sosyalliğin artmasına, oynamaya, egzersiz yapmaya ve daha fazla gülmeye sebep oluyor. Tüm bunlar bağışıklık sistemimize, kedi sahiplenmenin etkisini gösteriyor. Ayrıca, kedi dostlarımız, sizin moralinizi anlayabiliyor. Moraliniz bozuk olduğunda daha iyi hissetmenizi sağlamak için elinden geleni ardına koymuyor.

Çevresinde köpek ya da kedi ile büyüyen çocuklar, alerjilere karşı henüz küçük yaştayken gelişim gösteriyor. Bu da bağışıklık sistemlerinin gelişmesini sağlıyor. Solunum yolu rahatsızlıklarına yakalanma oranı da erken yaşlardan itibaren kedi dostlarımız ile tanışan çocuklar için daha az oluyor.

Ayrıca, kedi dostlarımızla ya da evcil hayvanlarla büyüyen çocuklar ilerleyen yaşlarda empati yeteneklerini güçlendiriyor. Bununla beraber, insanlarla iletişimlerinde çok daha başarılı oluyorlar. Kediler sakinleştirici ve tansiyon düşüren bir etkiye sahip. Eğer bir kedi dostumuzu sahiplendiyseniz diğerlerine göre daha düşük tansiyona sahip olmanızı bekleyebiliriz.

Buffalo New York Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, kediler sakinleştirici ve tansiyon düşüren bir etkiye sahip. Eğer bir kedi dostumuzu sahiplendiyseniz diğerlerine göre daha düşük tansiyona sahip olmanızı bekleyebiliriz. Kedi dostlarımızın 20 ile 140 hz arasında mırıldadığı bilinir. Bu aralıktaki bir mırıltının iyileştirici etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle kedinizle birlikte uyuyorsanız bu mırıltı size ninni etkisi yaratıyor...

Bugünlerde daha az sosyalleşmemize sebep olan hızlı yaşam koşulları düşünüldüğü vakit, bir kedi dostumuz ile iletişim kurmak hayatınıza sosyalliği geri getirecek. Kedi dostlarımıza sarılmak, onlarla ilgilenmek ve oyunlar oynamak aklınızdaki genel kaygılardan kurtulmanızı sağlayacak. Ayrıca, endişe ve streslerinize de iyi gelecektir.

Mina Urgan’ın dediği gibi kedi sevebilmek için belirli bir kültür düzeyi ve duyarlılık gerekiyor.