Bahçemizin en sevdiğim meyvesidir Karadut. Küçük bir ağacın bu kadar çok ürün vermesi muazzzam… Görüntüsüyle ayrı bir güzel ama lezzeti daha da güzel. Toplarken ellerimi boyamasını bile görmüyorum nasılsa yaprağı çıkarıyor değil mi?


Karadutun faydaları saymakla bitmez. Nezle grip gibi hastalıklara karşı vücudu korur. Uyku problemine iyi gelir. Cilt hücrelerinin yenilenmesi sağlar. Yorgunluğu alır, zindelik verir. Saçları kuvvetlendirir. Ağız sağlığı açısından etkilidir. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Kemik sağlığını korur. Gastrit gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Boğazda oluşan enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Anemi hastalarının bitkisel ve doğal antibiyotiğidir. Karadut C,K ve E vitaminlerini içerir. İçerdiği C vitamini karadutun etkili bir antioksidan olmasını sağlar. İçerisinde tiamin, sodyum, niasin, potasyum bulunan karadut, değeri yüksek mineraller de içerir. Karadut, bakır, demir, magnezyum, mangan, selenyum, çinko yanında beta karoten açısından da zengin bir besindir.


Karadut ağacının meyvesi, karadutlar Mayıs aylarında tüketilebilir duruma gelirler. Halk arasında şifalı meyve olarak bilinen karadutun suyu çıkarılarak tüketildiğinde, vücudu dinç tutar. Kan akşını hızlandırır ve daha pek çok yarar sağlar.


Lezzetiyle halk arasında çok sevilen karadut suyu, vitamin deposu olarak biliniyor. Hücre için enerji üretebilen karadut suyu, şekeri glikoza çevirebilen, karbonhidrat içerir.


Karadut suyunun içinde K vitamini olduğundan, kemik gelişimine önemli katkılar sağlar. Ayrıca vücudun daha fazla demir emilimi yapabilmesine destek olur. Karadut suyu, oksijenin vücut içerisindeki dokulara dengeli dağıtılmasında önemli rol oynar.


Karadut suyunun içerisinde sadece K vitamini bulunmaz. Aynı zamanda C vitamini bakımından da oldukça zengindir. C vitamini, sağlığı koruma etkisine sahiptir. Karadut suyu, vücuttaki serbest radikallerin dışa aktarılmasına önemli katkılarda bulunur.


Sindirim sistemini düzenleyici etkisi bulunur. Karadut suyu, kabızlığın minimuma düşürülmesine katkı sağlar. Kilo sorunu yaşayan kişiler, diyet listelerinde karadut suyuna yer verebilirler. İyi bir lif kaynağı olan karadut suyu, şişkinlik ve diğer mide sorunlarına iyi gelir.
 

Ben dondurucuya atıyorum, istediğim zaman çıkarıp shaker’dan geçiriyorum. Yulaf ezmesi ile karıştırıp smothie yapıyorum. Lezzetli ve doyurucu oluyor. İsterseniz dondurma da yapabilirsiniz...


SAĞLIKLA KALIN