Mart ayının son günlerini yaşıyoruz. En sevdiğim mevsim ilkbahardır. Doğa yeşilleniyor ve mis gibi kokular salıyor etrafa. Çiçekler açıyor, bahçe mevsimi başlıyor. Çiçek dikimi, ağaç dikimi, kuru otlar temizlenip çimler biçiliyor. Doğa uyanıyor diyebiliriz kısaca. Hele kumrular onların ötüşüne hayranım. Annem “7 ya da 9 kez öterse bahar gelmiştir” derdi bana küçükken. Çok şükür ki bu mevsimde ilk kez bu kadar içinde yaşıyorum doğanın. Artık yaş alıyorum galiba. Urla’da yaşamanın ayrıcalığı olsa gerek.

Bahçemizde bakla ve enginarlar mahsullerini vermeye başladılar. Özellikle karaciğer dostu enginarı sevmeyen var mıdır acaba? Enginar yemeği, dolması, pilavı, böreği hatta tatlısı bile yapılıyor. Tabii bir de Urla’mızın Enginar Festivali var… Ne mutlu bize ki her yerden katılım oluyor bu festivale… Umarım bu sene de gerçekleşir, olacağına dair duyumlarım var…

Demir bakımından zengin yönüyle, demir eksikliği anemisinde tavsiye ediliyor enginar. Antioksidan özelliği sayesinde toksik maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak, karaciğerin sağlıklı çalışmasını destekler. Yapısında bulunan potasyum minerali, vücuttaki sodyum - potasyum dengesini düzenleyerek tansiyonu dengeler. Kolesterolü dengeler, kan basıncını düzenler, sindirim sistemini destekler, kan şekerini düşürür, kanseri önleme ve tedavisinde iyileştirici rolü vardır. Enginar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücudunuzdaki serbest radikallere karşı savaşmasına yardımcı olur. Kemik mineral yoğunluğunu arttırır. Enginar’da bulunan fosfor, beyin hücrelerinde de bulunmaktadır. Bu sebeple beyni sağlıklı tutmak için enginar tüketmek oldukça etkili olmaktadır.

Enginar yemeğinin tarifini yazmasam olmazdı değil mi? Gerçi garnitürlüsünü de sık yapıyorum ama ben annemin tarifini yazmak istiyorum. Ne de olsa anne yemeği bir başka oluyor... Tadından yenmez yanına yatılır…

Öncelikle enginarları limonlu suda bekletin, kararmaması için. Bir tencereye zeytinyağı koyun bir tane soğanı doğrayıp kavurun, üzerine biraz un ile katıp karıştırın. Etli, ya da tavuklu ya da sade nasıl isterseniz içine katıp pişirebilirsiniz. Enginarları katıp üzerine su ilave edin. Ve pişmeye bırakın… Dereotu enginarın olmazsa olmazı bence... Üzerine dereotu koyun ve ocağın altını kapatın... Biz zeytinyağlı yaparız tüm yemeklerimizi.

Afiyet olsun, şifa olsun.