İnsanoğluna ciddi anlamda zarar veren en amansız hastalıktır yalnızlık. Ona bi yakalandı mı şifa olacak ilacı bulmamız çok zordur. Çoğu insanın sevmediği ve ona yakalanmaktan çok korktuğu bir ruh hali olup, kimi insana göre de bütün güzelliklerden vazgeçmeye değecek kadar eşsiz bir duygudur. Yalnızlık, insanın onu nasıl yaşadığına bakar. Bu bazen hüzünle bazense huzurla olur.

İnsanın okuduğu kitaplarda, takip ettiği şairlerde-yazarlarda ve dinlediği şarkılarda çoktan hazırlamıştır yerini yalnızlık. Ve insan, geri dönülmesi zor bir yola girmiştir böylece. Bağımlısı olduğu bir uyuşturucudur yalnızlık. Sabahları çayını demlediği, evden çıkarken bir şey lazım mı diye soran, akşamında ise günün nasıl geçti diyebildiği dostudur o insanın. Hoş kendini mutlu ediyordur bu hal ama ne derece mutlu, işte bu soru kafasını sık sık meşgul eder.

Yalnızlık üzerine birçok şiirler, şarkılar, yazılar yazılmış ve yapılmıştır. Yalnızlığın değerini insanların pek bilmediğinden endişe eden birçok şairimiz üstüne basa basa yalnızlık der tıpkı Özdemir Asaf'ın dediği gibi;

" Ötesi var:

   yalnızlık.

   Müziğin bile seni dinlemesidir.

   Yalnızlık insanın kendine mektup yazması

   ve dönüp dönüp onu okuması,

   yalnızlığın da ötesidir."

Size soruyorum " Yalnızlığın da ötesi" ne demektir, var mı bileniniz?

Bu denli bir yalnızlığa sahip başka bir keskin kalem de Oğuz Atay'dı şüphesiz. Kitaplarında, öykülerinde insanın hep kendisiyle konuşma halini ve yalnızlık buhranını işlemiştir. Korkuyu beklerken adlı kısa hikâyelerinden oluşan kitabında yalnızlık üzerine şöyle demiştir Atay: "Ben, yalnızlığı istemekle suçlanıp yalnızlığa mahkûm edildim. Bu karara bütün gücümle muhalefet ediyorum. Ben yalnızlığa dayanamıyorum, ben insanların arasında olmak istiyorum. İnsanların düşmanlara da ihtiyacı vardır, dostlarının değerini bilmek için."

Şöyle bir toparlayacak olursak, asırlardır yalnızlık üzerine birçok yazılar, şiirler, makaleler yazıldı. Birçok önemli grup Sonbaharlarda çıkarmayı planladıkları albümlerinde, yalnızlığa muazzam şarkılar yaptı. Film sektöründe birçok önemli işler yapmış yapımcılar, "yılın en iyileri" adı altında oluşmuş türlü sanat ödüllerine, içinde yalnızlığı tema edinmiş filmler yaptılar. Ve bundan sonra yalnızlık, bizim insanımıza sahne alma imkân verdi.

Bizler bunların kimisini okuduk, kimisini izledik, kimimize ise erken çöken kış akşamlarındaki yalnızlıklarımıza döngüsel melodiler eşlik etti. Bu durumdan fazlasıyla zevk alanlarımız olurken, kimimiz ise büyük tedirginlik yaşadık. Her ne yaşıyor olursak olalım bu ruh halinden zevk almaya çalışalım. Çünkü yalnız geldik, yalnız öleceğiz. Geri dönmesi imkânsız olan sevgilinin ardından yalnız başınıza saklanacak bir yerler arayacaksınız. Hiç beklemediğiniz bir kaza sevdiğinizi, sevdiklerinizi sizden alabilecek. Her ne olursa olsun yalnızlık bir şekilde size bulaşacak. Bu haliniz sizde ruhsal depremlere yol açmasın. Anı yaşamaya ve bundan keyif almaya bakın. Güneşli günlerimiz bol olsun değerli yalnızlar.