Gülmenin psikolojik sağlık ve kişisel gelişime faydaları var. Güldüğünüzde beyniniz, endorfin de dahil modunuzu yükselten kimyasallar salgılıyor ve stres hormonu seviyesi azalıyor. Dolayısıyla gülmek, stres duygularını ve depresyon semptomlarını azaltabilir ve zorlu ortamlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Kahkaha ayrıca uyku kalitesini, benlik saygısını ve yaratıcı düşünmeyi artırarak öğrenmeyi geliştiren bir ortam oluşturabilir. Bunları düşününce, şair Lord Byron’ın şu sözlerine kulak vermek gerek: ‘Gülebildiğinizce gülün. Gülmek, ucuz bir ilaçtır.

Çoğumuz gülmeyi komik bir şeye kendiliğinden oluşan bir tepki olarak düşünürüz ama her zaman böyle değildir. Bebekleri düşünün, gülmek için şakaya ihtiyaçları yoktur. Aynısı bizler için de geçerli. Mizah bizi kesinlikle güldürebilir ancak kendi araştırmalarıma ve başka çalışmalara dayanarak, mizah içermeyen kahkahaların da bizi mutlu edebileceğini söyleyebilirim. Neticede, kahkahanın faydalarını deneyimlemek için komik bir şeyin olmasını beklemek gerekmiyor.”

Gülmek için yanımızda başkalarının da olması gerektiğine dair yanlış bir kanı da söz konusu. Kahkaha genellikle sosyal bir davranıştır ve yanınızda biri varken gülme olasılığımız yalnız olduğumuzdan 30 kat fazladır. Ama yalnızken gülmek ve kahkahanın faydalarını deneyimlemek mümkün.

Sağlıklı, bedava, hızlı ve kolaydır. Herhangi bir ekipman satın almanıza ya da bir kulübe katılmanıza gerek yoktur, neredeyse her yerde yapabilirsiniz (cenazeler hariç). Stresli zamanlarda başvurabileceğimiz diğer günahların aksine, hiç kalorisi de yoktur (aslında, kahkaha kalorileri yakar), düşük risklidir ve yasaldır. Kolay bir seçim gibi görünüyor değil mi?

Yalnızken yüksek sesle gülmek zor olabilir, ancak bunu ne kadar çok yaparsanız işiniz o kadar kolaylaşır. Eğlenceli, neşeli ve doğal hissettiren ve kulağa hoş gelen bir kahkaha atmayı hedefleyin ve farklı tarzlar deneyin, zira bunu doğru yapmanın tek bir yolu yoktur. Örneğin, içten kahkahalar harikadır, ancak diğer kahkaha türleri de faydalı olabilir. İlk başta biraz zorlanabilirsiniz ama önemli değil (‘sahte’ kelimesini kullanmıyorum, çünkü tüm kahkahalar gerçektir, sadece farklı ses sistemleri tarafından üretilirler)..

Kendi komedinizi yaratma şansınız varsa, mizahınızın parlaklığına ya da utanç vericiliğine gülebilirsiniz. Sonra daha fazla gülmek için bunu başkalarıyla paylaşın. Ne kadar aptalca görünürse görünsün, içimizdeki şakalar bizi güldürüyorsa, yeterlidir. Sebat etmeye de değer... Hayat şartlarınız ne olursa olsun siz gülümseyin bakın enerjiniz nasıl yükselecek.