2 Yıl önce internette “yerel gazeteler ve yerel gazetecilik üzerine bir ufuk turu” yaparken, Yozgat’ta yayınlanan “Yeni Ufuk” Gazetesi’nin sahibi Bekir Çaylak ile “yerel gazetecilik” üzerine yapılan bire röportajı okumuş ve arşivime koymuştum.

Bu haftaki yazıma 60 yaşında olan, 45 yıldır “gazetecilik ve matbaacılık yapan”, 1994’te de “Yeni Ufuk Gazetesini yayınlamaya başlayan” Bekir Çaylak’ın “yerel gazetecilik üzerine söylediklerinden bir demeti alıyorum.

Bekir Çaylak “yerel gazeteciliği ve önemini” anlatırken, bakınız neler diyor:

* Yaşanılan bölgede gerçekleşen olaylarla ile ilgili ilk haber yerel basından alınır. Yerel basının hedef kitlesi ise bulunduğu bölgenin yerel halkıdır.
Ulusal basının kökünü yerel basın oluşturur. Bu nedenle olayların çıkış noktasıyla alakalı en sıcak bilgiler yerel basına aittir.

* Gazetecilik halkı bilinçlendiren, olayları tarafsız ve objektif şekilde veren bir yayın organıdır. Yerel yönetimlerle ilgili haberlere geniş yer vererek yöre halkını bilgilendirir. Yaptığı haberler ile halkın sorunlarını gündeme getirerek çözüm üretilmesi konusunda aracılık ve takipçilik rolü üstlenir. Ayrıca kent adına kurumlara hizmetlerinde daha aktif ve daha faydalı olma yönünde yol gösterici olduğunu söyleyebilirim.

* Yerel basın, yayın yaptığı bölgenin ve bölge insanının çevresinde olup bitenden haberdar olmasını sağlar. Kent adına kurumlara hizmetlerde daha aktif ve faydalı olacak yol gösterici olma özelliği taşımaktadır. Yerel basın demokrasinin olmazsa olmazlarından biridir. Çünkü halkın bilgi ihtiyacını karşılar. Bürokrasi ve siyaset arasındaki köprüdür. Vatandaşın sesinin en yüksek çıktığı tek yerdir. Kamu adına gözetmenlik görevini yürütür.

* Gazetecilik toplumun haber alma hakkını gerçekleştirmede köprü görevini üstlenir ve kamu hizmeti yapar. Öte yandan halkın gözü, kulağı, sesi ve vicdanıdır. Hadiselerin oluş şeklini ve detaylarını okurlarına doğrudan aktarır.

* Nitelikli eleman ve ekonomik sorunlar nedeniyle yerel gazeteler beklenen kalitede yayın yapılamamaktadır. Tirajın düşük olması, ilan payının darıltılması kâğıt ve baskı ücretlerindeki yüksek zamlar ve reklam gelirinin yeterli olmaması gibi pek çok sorun ayakta kalma mücadelemizi zorlaştırıyor. Sadece resmi ilanlar ile ayakta kalmamız imkânsız. Sürdürebilirliğin sağlanması için gelir ve gider arasındaki dengenin korunması şart.
Giderler her geçen gün artarken, gelirin azalması devlet desteğinin elzem olduğunu gösteriyor.

* Toplumda yerel medya bilincinin yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Toplum yerel medyayı yeteri kadar takip etmeyerek büyük bir destekten mahrum bırakmaktadır. Sonuçta gazetecilik toplumu aydınlatma işidir. Zira insanları en hızlı, en doğru, en seri şekilde bilgilendirme imkânına sahip tek güçtür.

 

BELEDİYELERİMİZE TEŞEKKÜR…

30 yıldır Urla’da yaşayan bir TC vatandaşı olarak, hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza, hem Urla Belediye Başkan Vekili Kayyum Kaymakamımıza teşekkür borcum var, ödemek görevimdir.

Pencere Haber’in sütunlarında “Urla Cadde ve Sokak Sorunları üzerine yazdığım yazıların cevabını “Kalabak – İskele arasında bir aydır sürdürülen hummalı cadde ve sokakları hendeklerden, çukurlardan kurtarma çalışmaları” ile aldım. Araçlarımız artık “alt takımlarının kurtulmasının mutluluğunu” yaşıyor…