Bazen aklıma takılır gördüğüm bir nesneyi ilk kimin bulduğu. Eğer keyfim yerindeyse ve zamanım varsa hemen hazreti Google’a sorarım. Orada aradığım tüm cevapları, farklı kaynaklardan, farklı yorumlarla bulabiliyorum. Ve tüm meraklarım bitiveriyor. Bazen hiç olmadık bir şey takılıveriyor aklıma.

Geçen gün dostlarımla sohbet ederken aklımıza geldi. Acaba sütyeni kim icat etmiş olabilir? Tabii ki hemen başucumdaki yardımcıma yazdım ve cevabımı aldım. Benim gibi gereksiz meraklıları ve kim icat etti bu sutyeni diye isyan edenleri, bilgilendireyim dedim ve yazıma taşıdım.

Araştırmam sonucunda değişik yaşamı olan Caresse Crosby ile tanıştım. Çok genç yaşta, bir soruna çözüm olarak bulduğu, günümüzün modern sutyenlerinden ilkini kendi elleriyle diktiğini öğrendim. Sonrasında da birçok kadının hayatını etkilediği kesin. Her ne kadar şimdiki kadınlar ona kızıyor olsa da, eğer o icadı yapmasaydı şimdilerde belimizi 50 cm yapan o sıkıcı korseleri giyiyor olabilirdik. Düşünsenize robot gibi ortalıkta gezerdik.

1910 yılında Caresse bir davete katılmak için elbise satın alır. Ancak o zamanlar elbisenin içine giyebileceği tek iç çamaşırı, balina kemiğinden yapılmış olan korseydi.

Fakat derin göğüs dekolteli elbisesinin kenarlarından balina kemiği korsesi görününce, bir çözüm aramaya başlıyor. Hizmetçisini çağırıyor ve ondan 2 adet ipek mendil ve biraz da pembe kurdele getirmesini istiyor.

İpek mendilleri kesip kurdeleyi dikiyor ve böylelikle ilk modern sutyeni yapmış oluyor.

 

Caresse’nin gittiği baloda rahatça dans etmesi ve hareketlerindeki rahatlık herkesin dikkatini çekiyor ve bir süre sonra çevresindeki kadınlarla sırrını paylaşıyor. Diktiği sutyeni gören herkes kendisi için de dikmesini istiyor.

Korseden çok farklı olduğu için eleştirilse de birçok kişi bu yeni iç çamaşırına hayran kaldı. Caresse o zamanlar korsenin saltanatının yavaş yavaş yıkıldığını görebiliyordu.

Önceden de göğüsleri destekleyen birçok iç çamaşırı yapılmıştı ama Caresse, 5 Ağustos 1914’de 19 yaşındayken üst kol bölgesi için üretilen “Brassiere” adını verdiği iç çamaşırının patentini alan ilk kişi oldu.

3 Kasım 1914’de ABD Patent Dairesi’nden patentini aldığı iç çamaşırı tasarımı “yumuşak, hafif, rahat ve göğüsleri ayıran” şeklinde tanımlandı.

1915’de 24 yaşındayken New England’ın en tanınmış 3 ailesinden birinin oğlu olan Richard R. Peabody ile evlendi.

Washington Caddesi’nde imalathane dükkânının bulunduğu yerde “Fashion Form Brassière” adlı şirketini kurdu. Konumu iyi olan bu dükkân aynı zamanda ikinci eşi olacak Harry Crosby’yle romantik buluşmalar için uygun bir yerdi.

Caresse bu işi iyi yönetememiş olacak ki bir süre sonra patenti Warner Brothers Corset şirketine $1500’a sattı.

Bu sırada ABD Savaş Sanayileri Kurulu kadınlardan fazlaca metalin kullanıldığı korseleri satın almamasını istedi. O zamanlar başlayan I. Dünya Savaşı için elde edilen korse demirlerinden 2 büyük savaş gemisi üretilebilecek kadar metal elde edildi.

Olaylı evliliklerinin ardından Richard R. Peabody’den boşandı ve aşk yaşadığı zaten hayatında olan Harry Cosby ile evlendi. O zamanlar Mary 28 yaşındayken Harry ise 22 yaşındaydı.

Caresse’nin hayatı oldukça çalkantılı geçmiş. Bir günde kendisini rahatsız eden korsenin yerine ipek mendillerle geçici çözüm bulmak isterken, yüzlerce yıldır biz kadınlar için büyük sektör yaratmış olduğunu biliyor mudur acaba?