Urla yıldızlara bezendi. Son yıllarda ülke genelinde popüler olan kasabamız, artık bu günlerden sonra dünya çapında da popüler olacağa benziyor. Resmen gurme merkezi olma yolunda oldukça hızlı ilerleme gösteriyor. Ha bu demek oluyor ki, son yıllarda yaşadığımız kalabalığı birkaç katına daha katlayacağa benziyor. Araç park sorunumuzun yanı sıra, ayak basmak için bile çok zor yer bulacağız gibi görünüyor.

İşin esprisi bir yana, dünya çapında adımızı duyurdukları için, şeflerimizi ve işletme sahiplerimizi tebrik ediyorum. Dünya çapında bir gurur bu.

Gelelim Michelin Yıldızının ne anlama geldiğine. Michelin Yıldızları yıllık olarak veriliyor. Michelin Yıldızı olağan üstü yemekler sunan restoranlara veriliyor. Her yerde uygulanan beş kriteri dikkate alıyorlar. Bunlardan birincisi malzemelerin kalitesi, lezzetlerin uyumu, pişirme tekniklerine hakimiyet, şefin kişiliğinin yemek deneyimine yansıması ve en önemlisi ise müfettişlerin ziyaretleri arasındaki tutarlılık.

Yıldızlar tamamen tabaktaki yemekler için veriliyor. Peki bu kararları kimler veriyor derseniz, tamamı kadrolu Michelin çalışanları, eski restoran ve konaklama profesyonelleri ile kimliklerinin gizli tutulmasıyla ünlü Michelin müfettişleri veriyor. Birkaç müfettiş bir restoranda yemek yedikten sonra, nihai bir karar vermek için ekip olarak deneyimlerini tartışıp sonuca varıyorlar.

MICHELIN Yıldızları verilirken tutarlılık çok önemlidir, bu nedenle müşterilerin her ziyaret ettiklerinde aynı yüksek standartta yemeği alacaklarından emin olmaları gerekiyor. Buna göre Yıldız değerlendirmesi sırasında yılın çeşitli zamanlarında hafta sonu ve hafta içi, öğle yemeğine, akşam yemeğine tekrar tekrar müfettişler gidiyor. Mümkün olduğunca farklı değerlendirmelere sahip olmak için, bir müfettiş aynı yere ikinci kez asla gitmiyormuş. Kısacası oldukça ciddi çalışmalar yapılıyor.

Michelin rehberinin hazırlandığı tüm ülkelerde, yemek yemeleri için dünyanın dört bir yanına tüm müfettişler gönderiliyor. Şefin yemeklerini denemek için yıl boyunca mümkün olduğunca çok yemeye çalıştıklarından, bazen tek başlarına, bazen ikili yada daha çoklu gruplar halinde yemek yemeye gidiyorlarmış müfettişler. Mutfaktan çıkan tüm yemeklerin sürekli olarak yüksek standartta olduğundan emin olmak adına bir çok müfettiş aynı restorana tadım yapmak üzere ziyarete gidiyormuş. Tabi bunlar gizli ziyaretler. Müfettişler ziyarete gittiği restoranı birlikte değerlendirip bir karara varıyorlarmış. Ayrıca bir müfettiş ikinci kez aynı restorana asla gitmiyormuş. Zannedersem bu kimliğinin ifşa olmaması adına olabilir diye düşünüyorum.

Gelelim 2023 yılında Michelin rehberinde yer alan, bizi ilgilendiren isimlere.

Michelin yıldızı alan, Urla’da yer alan restoranlar, Vino Lokale, Od Urla ve Teruar Urla.

Michelin Rehberine tavsiye edilen restoranlar arasında ise Levan yer almakta.

Ayrıca Michelin Rehberinin 2024 seçkisinde 3 restoran yer alıyor. Bunlar Od Urla, Vino Lokale ve Hiç Lokanta.

Seçkiye Bib Gourmand kategorisinde Beğendik Abi, Hiç Lokanta ödüle layık görüldüler.

Michelin müfettişleri ilk kez açıklanan Michelin Sommelier Ödülü, Urla’da Michelin yıldızlı Seray Kumbasar ve Michelin yıldızlı restoran Vino Lokale’ye verildi.

Evet gördüğünüz üzere dünyaların bu onura erişebilmeleri için aylarca yarıştıkları, terledikleri o kadar insanın, restoranların, şeflerin arasından Urla’dan bu kadar çok ödül çıkması gurur verici. Bütün bu ödüllere layık görülen işletmeleri, şefleri ve tüm çalışanlarını çok tebrik ediyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum. Umarım hayal ettiğiniz tüm yıldızlara sahip olursunuz.

Sevgilerimle…

Başta başöğretmen Atatürk olmak üzere, bütün öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum.