Geleneksel Uluslar arası Enginar Festivalimiz bu yıl Enginar Günleri adı altında gerçekleşecek. Altı Şubat tarihinde yaşamış olduğumuz deprem felaketi ardından, eğlenceli bir Festival olmaması için böyle bir isim seçildiğini biliyoruz. Orada zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalışan vatandaşlarımıza saygısızlık olmaması adına güzel bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Buna rağmen hayat bir şekilde devam ediyor ve yaklaşık bir yıldır bu etkinliğe katılarak, satış yapmak amacıyla el işleri üreten bir çok insan da var. 9nların da mağdur olmaması adına, önceki yıllardaki gibi hem yiyecek içecek stantları, hem de el emekleri stantları açılacak.

Yemek atölyeleri, enginar temalı hediyelik eşyalar ve bol bol enginar içerikli yiyecekler.  

Coğrafi işaretli sakız enginarımızın girmediği bir yiyecek türü de yok bu arada. Bizim insanımız pek bir yaratıcıdır. Her festivalde stantları gezdikçe, yeni bir enginarlı yiyecekle karşılaşıyorum. En son geçen sene enginar tatlısını keşfetmiştim. Bu senenin trend yiyeceği ne olacak çok merakla bekliyorum.

Bir ara, bu yıl festivalin yapılmayacağı haberleri yayıldı kulaktan kulağa. Üzülmüştük açıkçası. Çünkü bütün yıl boyunca üretip, tezgah açarak emeklerinin karşılığını almak adına bir bekleyiş içerisinde olan yüzlerce insan  var.

Bütün yıl boyunca gözünün içine bakarak, büyüttükleri enginarların satışını yapacak olmalarının heyecanını yaşayanlar var. Pişirecekleri birbirinden leziz yiyecekleri, el emeği hazırladıkları hediyelik eşyaların satışının gerçekleştirilecek olması heyecan veriyor. Hele hele esnafa can damarı olması sebebiyle tarihi iple çeker oldular. Malum hayat pahalı, işler kesat, zamlar alabildiğine yağmur gibi gelmekte. Piyasada olacak en küçük hareketlenme, nefes olacak.

Malum tabi ki her şey iki üç misli zamlandı. Buna dayanarak faiş fiyatlarda satış yapmak da anlamsız. Örnek veriyorum, bu gün küçük bir şişe su beş lira ise, festival olduğu için sekiz, on liraya satmak bize yakışmıyor. Bu  biraz fırsatçılıkmış gibi oluyor. Hiç hoş değil. Makul fiyatlarla çok daha fazla satış yapılabileceği gibi, daha fazla ziyaretçi gelmesine vesile olabilir. Kulağa küpe yapmakta fayda var. Böylece daha memnun, daha çok ziyaretçi ve daha çok alışveriş olacaktır.

Ben de arkadaşlarımla beraber 129 ve 145 numaralı stantlarımızda el emeği göz nuru hediyelik eşyalarımızla sizlerle beraber olacağız, bekleriz efenim.

Sevgiler, keyifli bol enginarlı günler.