“Türkiye ve İzmir’in parlayan yıldızı Urla ilçesi, Diyanet İşleri Başkanlığı genelgesine göre restore edilen camileri ile de fark yaratıyor.

İlçe merkezi Zafer Caddesi, Sanat Sokağı’nda bulunan tarihi Tatar Osman Ağa Cami 2021 yılında tamamlanan restorasyonu ile engelli vatandaşların, camilerin manevi atmosferinden mahrum kalmaması sağlandı.

Restorasyon kapsamında Tatar Osman Ağa Camii’ne ortopedik engelliler için tarihi yapıya dokunmadan merdiven basamaklarına monte edilen özel tasarım, güvenlikli taşıma sistemli özel asansör, tekerlekli sandalye ile camiye giriş rampası, engelli tuvaleti ve abdesthanesi, görme engelliler için izli yollar, özel dokuma halılar, iç ve dış engelsiz alanlar ve yönlendirme işaretleri, işitme engelliler için sesi yükselten loop induction sistemi, hutbe yazı projeksiyon sistemi ve ezan uyarı ışıkları, caminin minaresine led ışık sistemi ile vakit, cuma, bayram ezanlarının görsel olarak algılanmasını sağlayan sistem, görme engellilerin cemaat ile camide rahatça saf tutabilmesi için izli yolu olan özel dokuma halılar, kadınlar için bebek odası, ayrı abdest alma ve tuvaletler kazandırıldı.”

Keşke böyle bir haber yazabilseydim.

Gerçekten çok isterdim.

“Yahu, nereden buluyorsun bunları?” falan demeyin sakın.

Bilenler biliyor, bilmiyorlarsa da kendi ayıpları.

Şöyle ki;

2012 yılında Eskişehir’in Odunpazarı İlçesi Karapınar semtinde bulunan ve 13. yüzyılda Selçuklu mescidi olarak inşa edilen Hacı Hasan Mescidi restore edilerek halkın ibadetine kazandırıldı.

Görme, işitme ve ortopedik engellilere uygun olarak yeniden hazırlanan dünyanın ilk erişilebilir ibadethanesi olma özelliği taşıyan cami, zamanın Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından açıldı.

Açılışta konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şunları söyledi:

“Camiler yapılırken bugün yaklaşık 8 milyonu bulan engelli kardeşlerimizi yok saymak başta Diyanet olmak üzere hepimizin ortak kusurudur. Türkiye’de her il ve ilçede bulunan “merkezi camiler” engelli vatandaşlara göre yeniden düzenlenecek. Bundan böyle en az her il ve ilçede bir veya birkaç cami olmak üzere camilerimizin şu standartları taşıması zorunlu olacaktır; Ortopedik engelliler için özel asansör, tekerlekli sandalye ile camiye giriş ve saf tutabilme, engelli tuvaleti, görme engelliler için izli yollar, özel dokuma halılar, iç ve dış engelsiz alanlar ve yönlendirme işaretleri, işitme engelliler için sesi yükselten loop induction sistemi, hutbe yazı projeksiyon sistemi ve ezan uyarı ışıkları”

Tatar Osman Ağa Cami restorasyonuna katkı sağlayan herkesten Allah razı olsun.

Eski haline göre daha zinde bir görünüm kazanan caminin restoresi genelgeye göre yapılsaydı bir turizm ilçesi olma çabası içindeki Urla ve Sanat Sokağı’na da katkı sağlardı. Fena mı olurdu?

Tatar Osman Ağa Cami bu fırsatı kaçırdı. Umarım yeni yapılan ve restore edilen camilerde bu genelgenin detayları atlanmaz.

Bu arada Vakıflar Müdürlüğü ile İzmir Kalkınma Ajansı’nın “Camilerde Engelsiz Teknoloji Uygulamaları” projesi de bu konuda destek sağlıyor. Torbalı Merkez Camii bu proje kapsamında engelsiz cami olarak restore edildi.